Trio Töykeät brengt hun zesde plaat uit in zeventien jaar. Productief zijn deze Finnen dus niet meteen te noemen. Lange wachttijden tussen twee platen kunnen betekenen dat er muzikaal herbrond wordt of dat er steengoede composities geschreven worden. In het geval van Trio Töykeät is dit helaas mislukt. Pianist Iiro Rantala beweert zelf dat 'Wake' hun beste album is. "We cut the 'virtuoso stuff' to the minimum and I'm convinced that Wake is definitely a listener-friendly album. It's groovy and has balls." De composities liggen echter te makkelijk in het oor en zijn inhoudelijk niet echt interessant. Als er eens wat virtuositeit aan de dag wordt gelegd, stijgt het niveau van het nummer aanzienlijk.De plaat bevat tien eigen composities en twee standards waaronder het romantische 'In a sentimental Mood' van Duke Ellington. De nummers zijn doordrongen van de lyriek en melodie en fans van Brad Mehldau en Esbjörn Svensson Trio zullen deze Finnen eventueel weten te smaken.

Opener 'Perfect Make Out Music' begint fris en veelbelovend. Een akkoord wordt botsend opgebroken waar de pianist Rantala een helder melodietje over legt als een fris bergstroompje. Met de nodige dramatiek wordt het nummer van dynamiek voorzien. Een erg droge ritmesectie opteert vaak voor een niet-jazzbegeleiding, zoals een poppy rockgroove, wat door de eerder brute mix vaak opvalt. Zo wordt de drum abrupt wordt uit gefade.
'Voyage' is volgens het drietal een perfecte symbiose tussen de oorspronkelijke melodie van Kenny Barron en een Finse tango. Hoe het ook zijn mag, deze Finnen hebben een apart soort humor. Na een snelle introductie belanden ze met een pianoarpeggio in het thema dat met veel zwier wordt gespeeld. Wat dan volgt is even lachwekkend als tragisch. Een gezapig circusmelodietje ontwikkelt zich tegen een achtergrond van kinderachtige tegentijden in piano en drums. Mocht het op een kitscherige syntheziser gespeeld zijn, het braderijgevoel was compleet. De gevoelige fraseringen van de rechterhand gaan helemaal verloren in het protserige draaiorgelritme.
'Almost'is een bewerking van een Samimelodie en een onwaarschijnlijke tegenvaller. Rantala zegt de melodie van het nummer altijd ongelooflijk mooi gevonden te hebben. Die melodie wordt door bassist Siikasaari gespeeld boven een veel te drukke pianobegeleiding. Akkoorden zijn toegevoegd, het pedaal wordt niet weinig gebruikt en een repetitief hoog motiefje zet zich heel het nummer door. Drummer Eskelinen gaat op een gegeven moment bijzonder poppy drummen. Als dan ook zowel de akkoordenreeks als de solo's van Rantala de popclichés opzoeken, is het nummer klaar voor de aftiteling van de nieuwe VTM-soap.

Trio Töykeät slaagt er niet in om een geweldig boeiende plaat te maken. De weinige hoogtepuntjes verleiden om toch woorden als begaafd en doorwinterd in de mond te nemen. Het is echter zoeken naar die momenten, die verdrinken in pogingen om vernieuwend te zijn in het lyrische genre. Wanneer de gevoelige lyriek komt kijken op 'Wake', wordt die meteen pijnlijk de nek omgedraaid.

Meer over Trio Töykeät


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.