Van op de hoes staren vier grimmig beschilderde tronies een argeloze koper/luisteraar aan, toortsen in de hand, het teken van de duivel met de vingers vormend. Yep, dit moet black metal zijn. Meer nog, het is er van de rauwste, gemeenste en hatelijkste soort. Typisch het soort muziek waar de goegemeente van gruwt en waar legioenen aanhangers van de Gehoornde verzot op zijn.
Tot zover het imago, nu over naar de muziek. In het geval van Tsjuder mag die er in elk geval zijn. De band laat vrolijk weten niets te maken te willen hebben met keyboards, lieflijke vrouwenstemmen of compromissen tout court. Zeer fijn. De band geeft royaal toe beïnvloed te zijn door aartsvaders van het genre, zijnde Venom en Bathory. Er wordt met andere woorden zeer weinig met melodie gegoocheld, maar des te meer met een muzikaal equivalent van haat. Tsjuder geeft vanaf opener 'Malignant Coronation' vol gas tot aan de eindmeet, met uitzondering van 'Sacrifice', wat sterk het vermoeden doet rijzen dat het in dit geval om een cover gaat. De zang is messcherp en kwelt de oorschelpen van lieflijke cherubijntjes. Tekstueel is het nogal simpel van opzet: buiten hel, Satan, dood en een hang naar morbide lusten zal een mens bitter weinig variatie vinden. Het past evenwel wondergoed bij de instelling van Tsjuder. De drums ratelen elke nagel een tweede maal beenhard in het lichaam van de gemartelde Christus en de gitaren snijden de polsen over van elke gelovige die zich te dicht in de buurt waagt van deze sonische orkaan. Is er dan ruimte voor enige subtiliteit? Hoegenaamd niet! De snelheid en no nonsense attitude leggen snel de link met oud werk van een Noorse grootheid genaamd Immortal. Hun 'Pure Holocaust' lijkt als blauwdruk te hebben gediend voor 'Desert Northern Hell'. Tsjuder rijgt met 'Ghoul', 'Helvete' of 'Unholy Paragon' zomaar eventjes de heerlijkste Satanshymnen zonder verpinken aan elkaar.
Hard en ongenadig vat 'Desert Northern Hell' heel mooi samen. Is Tsjuder een echte uitschieter? Dat misschien niet meteen, maar dat dit een zeer genietbaar plaatje is voor liefhebbers van muzikale haat staat als een paal boven water.

Meer over Tsjuder


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.