Ze waren de vorige jaren niet van de podia te branden: de 'coole' groepen die, gestoken in maatpak, het 'geluid van New York' lieten horen. Dat ze daarbij muzikaal weinig opwindend of creatief klonken was geen probleem. Ook uit New York (Brooklyn) komt nu TV on the Radio, zonder kostuums, maar met een ongehoord geluid dat gemakkelijk kan leiden tot gefronste wenkbrauwen en bedenkelijke, in onderlinge verstandhouding gewisselde blikken. Maar klinken doet het.
Vanaf de eerste tot de laatste noot voelt de cd 'Desperate Youth, Blood Thirsty Babes' aan als iets dat al lang in de lucht hing, maar waar nog niemand bij uitgekomen was. De combinatie van het koude en kale begin van de nummers (mokerende bas en sobere beats) met de sexy en krachtige soulvocalen, inclusief hoge falsetstemmen, mag dan op papier een tang op een varken lijken, het muzikale effect is zinderend. Donkere new wave, de psychedelische '60s, jengelende noise gitaren, tikkende beats en catchy en uiterst melodische songs blijken een succesformule. Vooral 'Staring at the Sun' heeft alles om een aanstekelijke hitsingle te worden. De koude new wave domineert sommige tracks dankzij de strakke synthesizers, die in 'King Eternal' weinig andere klanken naast zich nodig hebben om een dreigend onweer aan te kondigen. De zoemende keyboardklanken en warme orgeltjes op 'Don't Love You' garanderen dan weer geestesverruimde momenten die in 'Wear You Out' verder gedreven worden door de aanwezigheid van een lekker verloren lopende fluit en sax. De aanwezigheid van deze laatste elementen geven ook 'The Wrong Way' een jazzy toets en zal de dubbel geblazen saxofoonriff bij fans van Morphine meer dan aangename herinneringen aan hun band oproepen.
Zelfs in deze uitdagende combinatie van leeg, vol, warm, koud, melodie en monotonie die deze cd is, blijft 'Ambulance' een merkwaardig buitenbeentje. Volledig vocaal wordt hier de sfeer van halfgaar gezongen jazzy close harmony en babershopensembles door de TVOTR-mangel gehaald. Alhoewel de gezongen doemdoemdoem baslijn, de melodie en de opvullende akkoorden bekend en vertrouwd lijken, worden ze net niet helemaal correct uitgevoerd. Het amusant grijnzende dat de track zo krijgt zal TVOTR voor sommigen alles behalve 'cool' maken, maar dat heeft deze band dan ook muzikaal helemaal niet nodig en bovendien: het siert hen enorm.

Meer over TV on the Radio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.