Een Canadees die al jaren in Nederland Jamaicaanse muziek produceert beperkt zich niet tot landsgrenzen. Op 'Rasta International' staat een globaal gedachtegoed centraal: de plaat bewijst dat de rastafari-leer al lang niet meer louter in Kingston, Jamaica overheerst.

'Elk land zijn eigen reggaeband': dat spreekt wat voor zich. Toch is Ryan 'Twilight' Moore zich niet gaan verdiepen in het rijke aanbod groepjes van elke interessante natie om die er met de meeste dreadlocks telkens uit te halen. Dit plaatje verenigt wel enkele echt groten die min of meer in hetzelfde vriendengroepje vertoeven. Rode draad is, zoals steeds, Twilight Circus die niet enkel vele instrumentale partijen voor eigen rekening neemt, maar in de eigen homestudio in Nederland ook de nodige psychedelische effectjes toevoegt en er voor zorgt dat ook dit schijfje er weer een is die een evenwichtige balans hoog in het vaandel draagt.

Op deze Twilight plaat is geen Michael Rose terug te vinden en dat is, na vele jaren intensieve samenwerking, enigszins een verrassing. Gelukkig wordt het ontbreken van diens warme, profetische stem ruimschoots gecompenseerd door twee bijdragen van Fred Locks, die telkens in authentieke stijl met veel blazers en de kraak van vinyl overtuigt. Om het contrast tussen verschillende deelnemers aan te tonen, wordt de basismelodie van opener 'Won't Give Up the Fight' ook integraal hergebruikt door Queen Ifrica, die met stevige, marcherende frasen soms heerlijk de diepte in duikt en een golf van soul over het geheel strooit. "Stand up for righteousness" zwiert de dame met een stevige punch de ether in. Wat bij velen overigens opvalt, is dat er gretig naar woorden en ritmen wordt gegrepen. Een waterval van tekstfrasen zorgen zeker bij minder melodieuze songs als Lutan Fyahs 'We Can Make it Work' voor een soms net iets te druk, ratelend effect. Verder leunen de meeste artiesten liever aan bij oppeppende dancehall-ritmen dan bij bedwelmende reggaetunes. Zo heeft deze cd een niet onaardige drive over zich. De meest overtuigende bijdragen zijn echter van de minder gekende Brando ('Greater than Great'), waarbij een hoge falsetstem zich prima afzet tegen een wervelwind van heerlijk diepe basdubs en echo's. Ook het erg overtuigende 'Are You Ready' van Natural Black is een schot in de roos dankzij een perfecte melodie en een mooi geheel van keys, achtergrondstemmen en klokkenspel en mag zelfs meteen de hitparade in komende zomer. Kleine vermelding tenslotte voor Ranking Joe, die de dubversie van 'Wisdom' van Fred Locks in pure soundsystem-stijl afspeelt en overgiet met eigen zang en gescandeerde teksten.

Ondanks een veelheid aan deelnemers en nationaliteiten heerst over deze Twilight plaat toch een vrij uniforme sfeer. Reggae is natuurlijk de constante, maar een krachtige gedrevenheid lijkt toch ook bij iedereen aanwezig (net als de "Don't give up", "stand up" en "fight" aansporingen). Enkel de geƫmotioneerde Luciano doet het met zijn akoestische 'Spiritual Friend' wat rustiger aan. Zonder echter aan buitensporige drukdoenerij te doen, houdt deze plaat het internationale rastagevoel stevig vast.

Meer over Twilight Circus


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.