Twinset is een trio van goedgeklede Nieuw-Zeelandse jongeheren die met drum, orgel en sax of fluit, jazz vermengen met lounge- en dubinvloeden. In hun vaderland hebben ze daarmee behoorlijk wat succes, maar de wereld veroveren zit er met hun tweede album, 'Mystical Soul', nog niet in. Daarvoor zijn de composities niet sterk genoeg en wordt er teveel gegrepen naar een uniforme loungesfeer zonder veel spanning.
De cover van Bobby Hebb's 'Sunny' waarmee de plaat begint, mag er nochtans best zijn. Het lounge-en-dub-decor dat wordt opgetrokken, past uitstekend bij de song die bovendien erg goed gezongen wordt door Barnaby. Ook de saxsolo, die voor een streepje jazz zorgt, is mooi en verzorgd. In titeltrack 'Mystical Soul' wordt echter een belangrijk pijnpunt blootgelegd. Dan Yeabsley doet goed zijn best om op zijn dwarsfluit een boeiende, mystieke solo te brengen, maar de enige begeleiding die hij krijgt is een uniforme dubachtergrond zonder enige variatie. Van echte interactie tussen de muzikanten is er dan ook geen sprake, wat de muziek niet echt ten goede komt. Ook in 'They Call It Chicago Pt.1' zijn er enkele stukken die enkel door sax en slagwerk gespeeld worden en die zijn in hetzelfde bedje ziek. Als het orgel van Chris Yeabsley de rangen komt vervoegen zijn die problemen deels van de baan en is het geluid voller en aangenamer. Toch blijft het geluid ook dan erg uniform en weinig verrassend. Het orgel doet immers meestal niet veel meer dan enkele akkoorden plaatsen of de melodie van de sax meespelen. Er wordt dan ook veel aandacht aan de sfeer geschonken, zodat de muzikale uitwerking teveel op de achtergrond blijft.
Doordat alleen de melodie-instrumenten (zang en saxofoon) echt muziek maken terwijl de begeleidingsinstrumenten (orgel en drum) maar weinig bezieling tonen, is 'Mystical Soul' een vlak klinkende plaat. De sfeerschepping is goed en spreekt gemakkelijk aan, maar muzikaal is er nog wat werk.

Meer over Twinset


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.