Het hiphoptrio Ugly Duckling uit Californië steekt hun meest recente langspeler 'Taste The Secret' in een nieuw kleedje door er een extra schijfje remixen, b-kantjes en onuitgegeven tracks aan toe te voegen. De groep leunt al heel haar carrière stevig op het rijke hiphopverleden van begin jaren negentig en heeft het soms moeilijk om een eigen gezicht te laten zien.
In tegenstelling tot hun stadsgenoot Snoop Dogg vergrijpen rappers Andy, Dizzy en DJ Young Einstein zich niet aan de klassieke hiphoponderwerpen (seks, drugs en geweld) maar houden het liever positief en vrolijk. Na een EP en twee albums was het tijd voor iets nieuws en met 'Taste The Secret' leveren ze zowaar een conceptplaat af. Heel het album speelt zich af in een denkbeeldig fastfoodrestaurant waar de heren achter de kassa staan en de klanten bestoken met milkshakes op basis van vlees. Het gevaar van conceptelpees is dat ze zelden een tweede luisterbeurt doorstaan, en deze plaat is daar helaas geen uitzondering op. Hoogtepunt en goedgekozen single 'Rio De Janeiro' is de absolute uitschieter door zijn catchy refrein en uitstekende Braziliaanse samplekeuze. 'Mr Tough Guy', een parodie op de populaire gangstarap, mist dan weer zijn doel en komt zelfs ietwat belerend over. En zo staan er nog een deel missers op deze cd die er voor zorgt dat het geheel net onder de middelmaat belandt. Gelukkig maken enkele goede tracks veel goed. Op 'Turn It Up' wordt een ouderwets feestje gebouwd waarbij de stoelen aan de kant kunnen worden geschoven. Maar vernieuwend en innovatief kun je dit dus niet noemen. Voor de echte fans staat hier wel genoeg degelijk materiaal op om een aanschaf te rechtvaardigen. Op naar cd nummer twee dan, die helaas weinig soelaas biedt. De onuitgegeven nummers waren beter in de kluis gebleven, alleen de remix van 'A Little Samba' kan een flauwe grijns op de mond toveren, maar ook niet meer dan dat. Een gemiste kans.
Fans van groepen als Blackalicious en Jurassic 5 die hun hiphop graag luchtig en speels houden met funky samples en goedgekozen teksten, kunnen 'Taste The Secret' zeker een kans geven. 'Combo Meal' is een pakket alternatieve rapmuziek die laat zien dat je perfect alle clichés van het genre kunt omzeilen. Een superplaat is dit niet geworden, eerder aangenaam luistervoer om een vrij moment mee op te vullen, niets meer en niets minder.

Meer over Ugly Duckling


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.