De evolutie van Uneartly Trance is een vreemde: dit ensemble uit New York begon zijn carrière als een volleerde doomband, maar de doominvloeden verminderden ten voordele van eerder black metalgetinte uitspattingen en een gezonde dosis noise. Vandaag heeft de band blijkbaar door hoe ze alles precies moeten doseren en dat maakt 'Electrocution' een behoorlijk heftige plaat.

Wie kickt op de sonische exploten van High On Fire dient zich ervan te vergewissen dat Unearthly Trance zich voor een gedeelte in hetzelfde vaarwater bevindt. Althans, toch wat betreft de ware mokersound, die dit album naar een hoger niveau tilt. De ronkende en heerlijk zoemende gitaarklank, de zeer vette bastonen en de behoorlijk naturel klinkende drums geven de band de nodige punch. Zanger/gitarist Ryan Lipynsky heeft op vocaal vlak progressie gemaakt: zijn gore schreeuw klinkt een pak beter verteerbaar dan voorheen, en hij haalt zelfs hier en daar een paar cleane zanglijnen boven. Eerste mokerslag van jewelste is 'God Is A Beast', dat zeven minuten verderdendert over een ongezonde hoop geraamten en alles tot moes verpulvert. Niet alleen de logge sound is hiervoor verantwoordelijk, maar de band slaagt er telkens in om een enorm log gevoel in de songs te stoppen. De spreekwoordelijke pletwals is behoorlijk goed vertegenwoordigd. Hoewel deze band een stuk trager tewerk gaat dan High On Fire, zijn er toch elke keer een aantal raakvlakken te vinden, en dat zit hem vooral in het slepende karakter van de muziek. Wie bijvoorbeeld het laatste werk van Celtic Frost kon smaken, zou hier best eens te luisteren gaan, want eenzelfde hypnotiserende effect steekt de kop op. Het voornaamste verschil is dat het werk van Unearthly Trance niet altijd even goed blijft hangen, maar dat is in dit geval detailkritiek.

Een ware moloch van een plaat, deze 'Electrocution', met dien verstande dat het album ook een paar mindere momenten kent. Maar wie een zwak heeft voor brute doom met vleugjes van andere extremiteiten zou best wel eens kunnen vallen voor Unearthly Trance.

Meer over Unearthly Trance


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.