Snarenplukker Mauser is bij de meeste metaalminnende medemensen beter bekend van zijn werk bij de Poolse tankformatie Vader. Groot was dan ook de verrassing toen bleek dat Mauser Vader de rug had toegekeerd om zich toe te leggen op Unsun, een band die stylistisch gezien mijlenver verwijderd ligt van death metal, namelijk poppy gothic metal mét ballen. Hoewel dit album niet vrij is van enige clichés, dient toch gezegd dat het een verdraaid lekker schijfje is geworden.

Dat in gothic metal de zangeres steevast centraal staat, wordt ook hier bewezen. Frontvrouwe Aya siert bijzonder centraal de cover en ze ziet er ook alwaar behoorlijk leuk uit. Maar natuurlijk is de belangrijkste vraag of ze ook kan zingen. Het antwoord daarop is: jazeker! Aya heeft een vrij lichte en hoge stem, maar weet toch positief op te vallen omdat ze binnen haar beperkte stembereik mooie dingen uithaalt en zich nergens forceert. Toegegeven, haar uitspraak van het Engels is niet altijd top, maar eigenlijk maakt dat hier geen zier uit. Muzikaal gezien tapt Unsun uit het potige vaatje, al is er links en rechts ruimte voor een rustiger nummer. De gitaren snorren en beuken vrij stevig door (Evanescence met meer vaart) en de toetsenpartijen zijn duidelijk ondergeschikt aan het snarengeweld, al sieren ze wel elk nummer op met een aantal leuke melodietjes die verdraaid snel blijven hangen. Vooral 'Blinded By Hatred' is zo'n plakker: niet alleen is de keyboardmelodie haast onmogelijk om uit het hoofd te krijgen, ook het refrein spookt gegarandeerd dagen doorheen het hoofd. De voornaamste kanttekening die bij dit album kan gemaakt worden, is dat het wel heel erg volgens het boekje is gedaan, maar dankzij de leuke deuntjes is zoiets al snel vergeten. Dat wordt al duidelijk gemaakt wanneer 'Whispers' behoorlijk stevig uit de startblokken schiet, met een heerlijke headbangriff en dito zanglijn.

Unsun zal vast en zeker geen originaliteitsprijs winnen, maar als het op goed wegluisterende en catchy gothic metal aankomt, is dit alvast een aanwinst. Met een beetje geluk zou deze band zelfs in de hitlijsten terecht kunnen komen, want het hitpotentieel is er zeker. Gelukkig wordt dat nog gecombineerd met een solide muzikale achtergrond.

Meer over Unsun


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.