Steve Beresford is een bijzonder veelzijdige multi-instrumentalist. Deze Brit zat onder andere bij Jah Wobble en het London Improviser Orchestra en schreef heel wat muziek voor film en televisie. Voor deze plaat werd hij uitgenodigd door Urban Myth om de piano en elektronica te verzorgen. Urban Myth is een improviserend kwartet uit Brighton dat in het kader van de 'UM + 1'-reeks telkens een gastimprovisator onder de arm neemt. Op een zondag in januari 2003 smolten in 'The Friends Meeting House' gitaar, vibrafoon, fluit, melodica, een laptop en een hele pil aan effectpedalen samen. Drie kwartier lang live, non-stop improvisatie die daarna achteloos tot 12 nummers is versneden met titels als 'Alien in a Pet Shop' en 'Sun Propeller'. Dat is niet van de poes.
De opname begint met applaus, een harde ruis en veel ... euh improvisatie. Flarden van een dwarsfluit, een stukje tokkelende gitaar, korte riedeltjes van de piano en heel veel laptoprariteiten. De afzonderlijke lijntjes zijn nog wel te volgen maar voor het losgeslagen samenspel moet de luisteraar toch al meer moeite doen. Deze denkt dan ook beter in termen van sfeer: een onbehaaglijke, onheilspellende en onvoorspelbare spanning die je naar het puntje van je stoel (en verder) drijft. 'Before electricity' bijvoorbeeld lijkt half ultrasoon te klinken (en dus niet meer hoorbaar voor het menselijk oor) en dat is maar goed ook want een mens zou hier gek van worden. De oorspronkelijke instrumenten zijn nog moeilijk te ontwaren in dit organische geluidenweb van effecten en alles klinkt vals of vervormd. Het is zoeken naar ritme en vaste muzikale elementen in een hooiberg van improvisatie die, hoe vreemd het ook klinken mag, wel beredeneerd is. Je mag niet vergeten dat hier wel over nagedacht is en dat de mannen van Urban Myth hier misschien nachtenlang voor hebben gerepeteerd. God betert hen.
De plaat eindigt wel in grootsheid. 'Unraveling Keys' is een ode aan de effectpedaal waarin de piano van Steve Bersford een prachtrol speelt in een thriller die je na jaren afgekickt te zijn terug laat nagelbijten. Op eigen risico.

Meer over Urban Myth & Steve Beresford


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.