De tijd dat hiphop pure muziek van de straat was, is eventjes voorbij. Hiphop is inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan een expressievorm. Het is inmiddels 'big business': gepimpte Bentleys en topmodellen, eigen champagne- of parfummerken.... Een handvol despoten in het genre zet de krijtlijnen uit, de rest moet volgen. Hiphop is een massacultuur geworden. Eén van die absolute sterren is Usher ofte Usher Raymond IV, een negenentwintigjarige r&b-held die door Sean Combs en via enkele bescheiden filmrollen zijn weg naar de top baande. Dat Usher geen gewone popartiest is, bewijst dit plaatje. 'Usher and Friends' is een dubbelaar die zowel naam als foto's van de man draagt, maar herbergt onder dit masker een heel ander verhaal.

Eerste vaststelling: 'Usher and Friends' wordt niet op de officiële site van Usher aangekondigd en blijkt helemaal niet afkomstig van een major platenfirma. Tweede vaststelling: de dubbele cd bevat een groot aantal songs die helemaal niet van Usher afkomstig blijken, maar vreemd genoeg wel zijn auteursvermelding hebben. Derde vaststelling: het gaat hier niet om singles zoals talloze r&b-liefhebbers gewoon zijn, maar wel om songs die het niet lijken gehaald te hebben als tophit en die soms van bedenkelijk niveau zijn. Dat alles maakt deze plaat, die wel in een hip doosje steekt, erg dubieus, temeer daar het product al voor een luttele acht pond op het internet te koop is. Zowel op het product zelf als op het wereldwijde web ontbreekt bovendien alle verdere achtergrondinfo. Dat alles doet het vermoeden rijzen dat het hier niet om een plaat gaat van de artiest Usher, maar wel om songs afkomstig van het productiehuis Usher, de grote firma rond de artiest. Zoiets ruikt dan al snel naar een poging tot commerciële uitmelkerij.

Nuchter bekeken bevat 'Usher and Friends' gelukkig wel een paar leuke muzikale momenten. Ongeveer de helft van de tweeëndertig (!) tracks mag het etiket 'smaakvol' opgekleefd krijgen, waarbij hier en daar echt een (potentieel) hitje uitsteekt. Zo doet Atlanta Streetwork goed werk met een mooi opbouwende r&b song, frisse en jonge zang en raps en het gekende Enya/Fugees ('Ready or Not')-neuriedeuntje op de achtergrond. Verder kan wel echt van vriendschap gesproken worden in 'U Make Me Wanna', waar Daz Dillinger mooi tegen de raps van Usher opbokst.

Enkele tracks dragen ook wel degelijk de echte stempel van de grootmeester. 'My Life is Pure' is zweemzoete r&b met een glasheldere productie en zweverige melodietjes. Met een soort van 'Jenny from the Block'-tekst verklaart de man toch maar 'gewoon zichzelf' te zijn. 'Lonely' haalt dan weer scherp uit dankzij ondersteuning van ondermeer P. Diddy en klinkt erg mechanisch en lekker agressief (als een soort van Marilyn Manson versus B12). Verder is het ook smullen van een droge, diepe hiphoptrack als 'Getcha Girl Dogg' waarin Snoop Doggy Dogg even zijn dagje komt zeggen of een heerlijk lang 'Superstar' waarin Usher zich in een heus funksoul-vuurwerk waagt met felle trompetjes en een knallende James Brown- uitstraling.

De tweede cd trekt dezelfde lijn door: veel r&b, een stukje hiphop, een vleugje soul en vooral ook heel veel middelmatige muziek. Net als zijn voorganger opent dit plaatje met een lelijk en verfoeilijk nummer waarna gelukkig een paar meer aangename songs volgen, al dan niet met Usher aan de microfoon. Te onthouden zijn het hitsige 'Baby Baby' met ragga-inslag van Ashanti of het zwoele 'Cali-California' waar Snoop Dogg opnieuw opduikt. 'Leave (Get Out)' van Jojo is inmiddels zelfs uitgegroeid tot een heuse r&b hit met geëmancipeerde vrouwenallures.

Bij deze plaat kan een groot uitroepteken geplaatst worden. Fans van Usher kunnen zich beter twee keer bedenken vooraleer 'Usher and Friends' blindelings aan te schaffen. Her en der duikt de artiest wel op en de dubbelaar kost natuurlijk geen geld. Toch zullen de meeste liefhebbers van lichtzinnige en populaire r&b weinig boodschap hebben aan een overzicht met veel minder geslaagde experimenten en enkele toppers, zeker in tijden waar veel geselecteerd wordt via (illegale) downloads en dergelijke.

Meer over Usher


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.