Bij onze zuiderburen loopt op radiozender Skyrock sinds jaar en dag het veelbeluisterde programma 'Planète Rap'. In dit wekelijkse avondprogramma, gepresenteerd door Skyrock-veteraan Fred, staan vooral muziekstijlen als hiphop, r&b en ragga/dancehall centraal. Sinds 2003 brengt deze show jaarlijks ook enkele goedverkopende compilaties op de markt. Nog niet zo lang geleden kwam 'Planète rap 2006 Volume 1' uit.

Dat de term 'rap' tegenwoordig niet meer dezelfde lading dekt als pakweg twintig jaar geleden is al langer bekend, maar één blik op de tracklist van deze verzamelaar volstaat om te concluderen dat Skyrock het begrip tegenwoordig wel heel erg rekt. De aanwezigheid van Amerikaanse r&b-acts als The Pussycat Dolls ('Stickwitu'), Bow Wow feat. Ciara ('Like You') en Chris Brown ('Run It') kan men ter nauwer nood verantwoorden, maar waarom de samenstellers van deze plaat house-achtige popdeuntjes als Amine ('J'Voulais') en Humphrey ('Dingue') op de cd geplaatst hebben, Joost mag het weten. Toegegeven, ook Diam's 'La Boulette' heeft een hoog 'bubblegum'-gehalte, maar hier is op zijn minst nog sprake van vermakelijke 'lyrics', een vreselijk catchy 'hook' en een speelse hiphopbeat. Gelukkig staan er op deze 'Planète Rap' ook enkele dingen met iets meer (straat)geloofwaardigheid. 'Bon Moments' van L'Skadrille feat. Sniper, bijvoorbeeld, is met zijn funky gitaarlicks, volbloed baslijn, organische productie en positieve boodschap een aangename vreemde eend in de bijt. Het ruige 'Soldats De Fortune' van Ekanathon en het epische 'L'oeil Du Mensonge' van Nessbeal mogen er eveneens wezen, maar ook hier valt het op dat men zich tegenwoordig zelfs in het traditioneel onafhankelijke Franse hiphopmilieu op inhoudelijk, maar vooral op productievlak sterk spiegelt aan de gladde, bombastische 'American way'. Tracks als 'Boulbi' (Booba), 'Marginale Musique' (Fonky Family), 'Starfuckeuze' ('Rohff) en 'Oh No' (Lord Kossity feat. Kool Shen) klinken daardoor net iets te veel als afleggertjes van 50 Cent, The Game of Xzibit om écht indruk te maken.

Franstalige fans van pompende subbassen, minimaal sissende hihats, metalige retrosynthriedels en overvloedige gangsterglitter en -glamour zullen zeker en vast opgetogen zijn met een verzamelaar als 'Planète Rap 2006 Volume 1'. Zij halen met deze plaat immers de 'vetste' tracks van de voorbije maanden in één keer in huis. Hun vriendinnen kunnen delen in de pret, want ook zeemzoete pop-r&b ontbreekt hier niet. Beiden kunnen bovendien samen genieten van een gratis dvd met de 'heetste' clips van het moment. Alle andere mensen blijven best zo ver mogelijk weg van deze plaat, want voor hen zou dit soort releases wel eens eerder 'dun' en 'koud' kunnen uitvallen.

Meer over V.A.


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.