Verve heeft een lange geschiedenis in het compileren van grootse vrouwelijke stemmen en deze plaat is het eindpunt van de divacollectie. Een smaakvolle combinatie tussen de bekendste wereldsterren als Billie Holiday en Ella Fitzgerald en minder bekende diva's als Blossom Dearie en Ernestine Anderstone. "The Ultimate Diva Collection" geeft ondanks dat er steeds maar één lied per zangeres op staat, toch een mooi beeld van hun kunnen.
"The Ultimate Diva Collection" opent al meteen met een hoogvlieger van formaat, één van de beste nummers die het te bieden heeft: Ella Fitzgerald die zeven minuten lang de ziel uit haar rondborstige lichaam zingt in "How High The Moon". Deze live-opname toont de veelzijdigheid van deze sympathieke vrouw perfect aan. Ze benut haar ongelooflijke stembereik volledig tijdens een uitgesponnen scatsolo. Deze wordt met zoveel energie op de luisteraar gebombardeerd dat die bijna uit zijn zetel geblazen wordt. Een orkaan die zoveel materie heeft opgezogen dat hij alle kleuren van de regenboog heeft gekregen; voortdurend wisselend van klankkleur ( van open en vrolijk naar zoemend gekreun en terug) steekt deze topdiva in haar solo ook enkele citaatjes van o.a. Charlie Parker. Ze bespeelt het publiek ook als geen ander door hen persoonlijk in het nummer aan te spreken. Billie Holidays "Body and Soul" geeft de theatrale, dramatisch sfeer die veel nummers van de compilatie uitademen het beste weer. Haar donkere, rauwe stem sluit perfect aan bij de mineurakkoorden van piano en gitaar. Een krop in de keel en tranen in de ogen wanneer ze blijft hangen op die ene noot, een hele akkoordenreeks dominerend, of wanneer ze er juist naar toe schuift. De sax straalt droefheid uit wanneer hij met een rustige, smaakvolle en zeer lyrische solo invalt op een heel breekbaar moment. Blossom Dearie heeft dan weer een veel zachtere en zoetere stem dan voorgaande diva. "Someone to Watch Over Me" is een van de vele ballads op deze cd en is misschien niet het meeste interessante nummer om vocale, melodische hoogstandjes te horen. Dearie gebruikt maar een beperkt deel van haar stembereik en daar mogen we blij om zijn, want dit fragiele nummer smeekt om soberheid. Haar licht hese stem brengt een melancholische doch romantische sfeer naar boven die in het begin van het nummer nog meer naar voren wordt gebracht door het gebruik van de strijkstok op de contrabas. Nina Simone arrangeerde "Love me or Leave me" op een bijzonder krachtige en verrassende manier: een uitgebreide, ritmisch agressieve pianosolo wordt als interlude gebruikt en verraadt overduidelijk Simones klassieke opleiding. Een prachtig voorbeeld hoe jazz en klassieke muziek verwanten zijn en hoe ze in elkaar kunnen versmelten.
De keuze van de divas op "The Ultimate Diva Collection" lag eerder voor de hand, naast deze kanonnen kon Verve niet heen om de muziekgeschiedenis niet te verkrachten. Enkel bij de keuze van de nummers zaten nog enkele addertjes onder het gras. En die hebben ze bij Verve vakkundig vermeden. Astrud Gilberto zingt geen "The Girl from Ipanema", wel " Fly me to the Moon". Er staat geen enkele "Fever" op deze compilatie en dat kan alleen maar toegejuicht worden. Door niet voor de hand liggende, bekende vertolkingen te kiezen, geeft Verve deze diva's de kans om geen cliché van zichzelf te worden.

Meer over V / A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.