De Finse accordeoniste Maria Kalaniemi brengt met haar nieuwste album 'Vilda Rosor' (Wilde rozen) een ode aan haar Fins-Zweedse roots. Kalaniemi groeide op in een tweetalige thuis en maakte zo kennis met de twee aparte culturen. Ze laat beide culturen naast elkaar bestaan in haar muzikale wereld.

Maria Kalaniemi is een klassiek geschoolde accordeoniste die gedurende haar studies interesse kreeg voor de traditionele Finse volksmuziek. Nadat ze in 1983 een Finse accordeonwedstrijd won en de kans kreeg een CD op te nemen met traditionele Finse dansen liet Kalaniemi de klassieke muziek voor wat ze is. Ze ging studeren aan de Sibelius Academy in Helsinki en werd er student aan het nieuw opgezette departement voor volksmuziek. Kalaniemi heeft ondertussen haar stappen bewezen binnen de volksmuziek. Ze staat vaak op de planken, omringd door zelf samengestelde (gelegenheids-)ensembles, maar maakt ook deel uit van verschillende formaties, waarvan Accordion Tribe wellicht de bekendste is.

'Vilda Rosor' is een fijne selectie van traditionele ballades, liefdesliederen, Finse tango's, enz. De sfeer van de tracks varieert van eenzaamheid en heimwee tot vrolijk en energetisch. Het album bevat een aantal bewerkingen van volksliederen die Kalaniemi uit haar jeugd kent. Zo is 'I fjol' een ode aan haar grootmoeder en is 'Magdalena På Källebro' Kalaniemi's versie van een Middeleeuwse ballade over Maria Magdalena. De titelsong is de enige volledig eigen compositie van Kalaniemi op deze plaat. Een meeslepend werk dat bovenal een lied is zonder virtuoze accordeon. Bijzonder mooi zijn de 2 composities van Lars Hollmer: 'Videpiano' en 'Cirkus 2', ze zijn een prachtige ode aan het overleden lid van Accordion Tribe. De CD is met zijn 40 minuten helaas behoorlijk kort.

Kalaniemi schrikt er niet voor terug zelf de vocale partij van de muziek voor haar rekening te nemen. Ze heeft een mooie stem die uitstekend past bij deze muziek. En al is het Fins en Zweeds voor de meesten werkelijk Chinees, het schattige taaltje spreekt toch aan! Deze fraaie collectie muziek is bovendien bijzonder mooi verpakt en het CD-boekje is erg verzorgd. Het bevat persoonlijk uitleg van Kalaniemi bij de tracks - in het Fins en Engels - en is voorzien van prachtige foto's en sfeerbeelden.

Kalaniemi levert opnieuw een mooie plaat af, al is het zeker niet haar beste. Het bijzondere aan dit album is het verhaal achter de muziek. Kalaniemi zet ook een mooie samenwerking met de muzikanten neer. Ze staat vaak op de voorgrond met haar stem of haar accordeon maar kan - wanneer nodig - ook gepast naar de achtergrond verdwijnen.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.