Cooperative Music is een associatie van kleinere indie platenlabels die heil zien in grensverleggende poprock. Vele kleintjes maken een grote, zo denken ondermeer CitySlang, Bella Union, Moshi Moshi en enkel anderen. De grotere (financiële) slagkracht, impact en greep op de internationale platenindustrie levert in elk geval vruchten af. Met deze derde verzamelaar bewijst het vennootschap immers niet enkel veel hedendaagse toppers te herbergen, maar ook een muzikaal fijngevoelige en hippe weg te bewandelen.

Zoals het een visitekaartje van een platenfirma of –coöperatie betaamt, is er niet op een eurocentje gekeken. Tegen een absolute spotprijs krijgt de geïnteresseerde zomaar eventjes een cd met 18 vrolijke songs én een dvd met 19 clips voorgeschoteld. Voor de inhoud moet dit alles ook al niet onaangeroerd in de winkelrekken blijven liggen. Zo bevat de plaat met artiesten als The Dears, Amusement Parks on Fire, The Album Leaf of Calexico zeker interessante bijdragen. Dé koploper is echter allicht Peter Bjorn en John die met hun intrigerende 'Young Folks' voor hét meefluitnummer van het jaar gezorgd hebben. Ook de grappige cartoon hiervan mocht natuurlijk op de dvd niet ontbreken. In navolging van deze tophit getuigt het gros van de songs op deze verzamelaar van een vrolijke luchtigheid. De mooi opbouwende meidenpop van The Pipettes is met zijn meezingrefrein het amusement zelve en het meermaals opduiken van strelende strijkertjes of klokkenspelen in de achtergrond bewijst een voorliefde van vele artiesten voor een melodieus ondersteund optimisme. De ene keer wordt dat vertolkt in vlotte postpunk (Forward Russia) en de andere keer in een mooie vrouwenballade (Justine Electra, Amy Millan) of in melancholische sfeerpop (Lambchop). Wat echter voornamelijk opvalt bij zowat alle bijdragen is een erg vlotte melodie en een originele muzikale, haast tijdloze invalshoek. Buitenbeentje vormen de iets goedkopere dancetunes van Lo-Fi-Fnk, die al even weinig met lofi muziek als met funk te maken lijken te hebben. Dan bewijzen de twee Zweden van The Knife beter om te kunnen met subtiliteit en voorgeprogrammeerde (elektro)ritmen.

De dvd vormt geen muzikale herhaling van de cd en dat vergroot natuurlijk de veelzijdigheid. Enkel Forward Russia en Peter Bjorn en John zijn met dezelfde nummers op beide schijfjes vertegenwoordigd. The Knife, The Pipettes, Midlake en Calexico hebben andere songs dan op de audiocd en verder zijn er dertien nieuwe bands te ontdekken. Die variëren van de hoekige rebelrock van Broken Social Scene tot de wippende kitschpop van Architecture in Helsinki of de weirde psychedelica van Dungen. Ontdekking en nieuwigheidje is een leuk vlot powerpopnummer van The Drips ('16,16,6') die goed naar de reggaeritmen van The Police geluisterd blijken te hebben of 'Paul Simon' van The Russian Futurists, die met de blazerpartijen van Simon een geheel eigen, stuiterend nummer heropgebouwd hebben.

Cooperative Music mag dan voor veel mensen weinig bekend in de oren klinken, het rijk aanbod dat de vennootschap herbergt zal allicht velen doen opkijken. Zomaar eventjes 35 nummers van veel artiesten die in de hitlijsten prijken zorgen voor een rijke muzikale weelde. Op gebied van originaliteit, hitgevoeligheid en melodie moet het merendeel ervan zeker niet onderdoen. Wie niet meer kon volgen bij de laatste lichting alternatieve indiebands, heeft bij deze een prima leidraad.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.