Combineer 'hip' met 'gitaar' en men kan moeilijk om Cooperative Music heen. Deze vennootschap bundelt de krachten van 10 platenfirma's om van vele kleintjes één grote te maken. Met succes, zo blijkt. Het is immers niet elk muziekbedrijf gegund vier jaar op rij op de proppen te komen met een promosampler van een grote kwaliteit. De vierde editie bevat, net als zijn voorganger, naast een schijfje met meer dan twintig audiotracks ook een dvd met nog eens bijna zoveel hippe clips. Voor een absoluut beperkte kostprijs mag zoiets gerust verwennerij genoemd worden.

De deelnemende platenfirma's borrelen al enige tijd net onder de oppervlakte van de massa, klaar om elk moment te kunnen doorbreken. Dat leverde vorig jaar een absolute tophit op met Peter, Bjorn en Johns vrolijke 'Young Folks'. Dit Scandinavische trio tracht ook op deze verzamelaar zijn status als hippe elektropopband te verdedigen (al wordt die met de Beach Boys cloon 'Let's Call It Off' niet volledig bevestigd). Worden trends gezet of gevolgd, dat is hier de vraag. Ook Cooperative Music mist immers duidelijk de 80's revival-trein niet. Meer nog dan zijn voorganger, bulkt deze verzamelaar van de postpunk- en postwave elementen: kletterende drums, schichtige gitaren en gillende, hoekige zangpartijen. Dat maakt dit schrijfje aanvankelijk wel een beetje minder fris. De ene keer wordt immers het voorspelde vuurwerk gepresenteerd (Clap Your Hands Say Yeah of Tokyo Police Club), maar al te vaak wordt de luisteraar overvallen met een gevoel van 'been there, done that'. De angstvallige zoektocht naar die ene leuke melodie die doorheen het potten-en pannengedrum moet klinken, komt al te vaak wat geforceerd over. Gelukkig evolueert dit schijfje verder. Met nieuwkomer Yess Boss (met stem van Tom Woodhead van Forward Russia) en Mobile Disco komen de wave- en elektrotijden terug boven en mag er duidelijk gedanst worden. Er wordt zelfs teruggegrepen naar nog oudere muzikale invloeden. Zo steken zowel Field Music als Ruby Suns op een frisse manier jaren '70 gitaartjes in moderne arrangementen. Echte hoogvliegers komen echter tegen het einde van dit schijfje aan bod: The Dears bewijzen zichzelf met 'Whites Oinly Party' meesters in de subtiele americanapop, Fionn Regan stelt zich uiterst kwetsbaar op in haar akoestisch folkwereldje met 'Hunter's Map' en Explosions in the Sky is met 'Welcome, Ghosts' op een mooie wijze uit het al te enge postrockstraatje gekropen.

Hoewel het even lijkt dat deze verzamelaar blijft steken in wat uitgebluste muzikale dingen, worden de oogkleppen gelukkig tijdig afgezet. Cooperative Music toont zich met deze sampler weer van zijn beste kant. Wie in de audioplaat geen voldoening vindt, mag met de dvd op stap om ook de grillen van The Pipettes, Forward Russia, Midlake of Lo-Fi Fnk eens nader te ontdekken. 'Voor elk wat wils' is hier zeker geen misplaatste boodschap.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.