Elk jaar organiseert Radio France Internationale een wedstrijd waarbij elektronica-artiesten uit Oost- en Midden-Europa de kans krijgen hun werk aan een breder publiek voor te leggen. De finalisten kregen allemaal een plaatsje op deze compilatie, 'Datcha Studio Vol.2'. De jury werd dit jaar voorgezeten door Franse technotopper Laurent Garnier en eerder kwam Hongaars wonderkind Yonderboï onder de aandacht dankzij dit project. De meeste artiesten zijn klassiek geschoolde muzikanten en elektronica is voor hen gewoon de volgende stap in een lange evolutie. Opmerkelijk is dat de meeste nummers verre van koud klinken maar allemaal, op een paar uitzonderingen na, een warme, jazzy bijklank hebben. Hier in het Westen dringen er zich al gauw vergelijkingen met gevestigde acts op en dan moeten we koudweg vaststellen dat de gemiddelde Oost-Europeaan dit niveau niet haalt. t Is dus wroeten door een hoop middelmatige nummers voor er iets waardevols opduikt.
De winnaars mogen deze schijf openen ; Alexandroid zijn twee heren uit Letland die aan hun monotone drones toch nog een jazzy draai kunnen geven, maar echt overtuigen doen zij niet. Het blijft bij voorzetjes en halve idëeen die hopeloos gedateerd klinken. Chillum Trio en Tetris uit Rusland grossieren in dezelfde warme klanken met hier en daar een welgemikte scratch of tempowisseling. Kink Pressure combineert diezelfde warme klanken met een harde hiphopbeat en dubby echo's maar weet helaas niet lang genoeg te boeien met hun bijdrage. Moscow Grooves Institute timmeren al tien jaar aan de weg, hun aanpak is vlot en funky en het zijn vooral de verschillende live instrumenten en de uptempo beat die van het nummer een kort feestje maken.
De beste tracks klinken heel minimaal en de makers hebben heel goed naar hun Westerse voorbeelden geluisterd, zonder ze daarom klakkeloos te kopiëren. De Roemenen van Nemos schotelen percussieve dubmuziek voor die hier heel fris en eigentijds klinkt. De Sloveen Octex daarentegen doet het met een dubby technonummer dat ongetwijfeld zal scoren op de dansvloer. Ex-Joegoslavië had al een goeie technotraditie en deze track kan probleemloos naast het betere werk uit Detroit staan.
Eindconclusie is dat dit soort projecten veel lof verdient, maar voor de gemiddelde luisteraar valt hier toch weinig te rapen om lang geboeid te blijven.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.