De Maxx is het sympathieke weekendprogramma van Studio Brussel. Het programma heeft ook een ijzersterke reputatie door de verzamelcd's die het op tijd en stond uitbrengt. De Maxx zit nu aan zijn tiende editie van 'De Maxx Long Player' en gaat vanaf nu elke verzamelaar aan een bepaald muziekgenre wijden. Het initatief begint met een 'House Edition', een wat voor de hand liggende keuze waar de samenstellers niet altijd even trouw aan blijven.

'De Maxx Long Player House Edition' is een dubbelaar met op het eerste schijfje 20 tracks waarvan het merendeel dagelijks wel op Studio Brussel te horen is. 'Routine' heet dat dan. Het eerste schijfje trapt stevig af met dé partynummers van het moment: 'Put Your Hands Up For Detroit' van Fred Le Grand, 'Yeah Yeah' door Bodyrox en 'Rockin' van DJ Delicious (die twee keer op dit schijfje prijkt). Nadien gaat het wat rustiger met Tiefschwarz feat. Tracey Thorn en Cassius. Compleet misplaats volgt dan Justice vs Simian met 'Never Be Alone'. Dit is een stevig nummer, daar niet van, maar het is wel al enkele jaren oud en hoort dus niet in het rijtje van de recente hits.
Daarna doet deze 'House Edition' zijn naam weer alle eer aan met onversneden house van Bassement Jaxx en Belgische housetrots Swirl People. Het zwoele 'Hot and Sweaty' van Stijn en 'Bossy' van Kelis feat Too Short trekken het tempo wat naar beneden. Wat r'n'b-ster Kelis op deze 'House Edition' doet, blijft een raadsel. Het tempo gaat weer flink de hoogte in met de soulvolle house van D'Stephanie die subliem met drum 'n bass flirt in 'Rum & Bass'. Ook Gregor Salto, Buscemi en The Knife mochten een plaatje leveren. En als kers op dit dansfeest volgt het magistrale 'Les Djinns' van Djuma Soundsystem in de Trentemöller remix. Het heerlijke gitaarspel op een bed van mooie, ingetogen beats doen verlangen naar meer.

Er volgt meer house op het tweede schijfje dat uitsluitend houseklassiekers bevat. Alle grote namen uit de beginjaren van de house zijn vertegenwoordigd. De tracklist vangt aan met The Housemaster Boyz en hun fantastische acid house-hit 'House Nation'. Daarna volgt een heuse les in de klassiekers: Jungle Brothers, 808 State, Mister Fingers, DJ Sneak, House Syndicate, Frankie Knuckles, Lil Louis & The World enzovoort. Voor de jongeren is dit een uitgelezen moment om even te luisteren waar de grote artiesten van de laatste jaren de mosterd en de samples haalden. Voor de al wat ouderen is het ongetwijfeld een blij weerzien. Tracks als 'Witch Doctor' van Armand Van Helden of 'Funky Guitar' van T.C. Berry doen zeker en vast heel wat mensen terug verlangen naar the good old days. De jongste telgen op deze classics-schijf zijn waarschijnlijk Daft Punk met 'One More Time'. Dat Daft Punk hier een plaats verdient, staat buiten discussie, alleen hadden ze bij De Maxx beter een ander nummer gekozen. Want 'One More Time' komt nogal plat over tussen zoveel klasse. De andere kant van de French House is ook vertegenwoordigd met Motorbass of Etienne De Crecy en Philippe Zdar (van Cassius). De beats stampen heerlijk door de boxen en toch blijft het nummer ongelooflijk funky klinken.

De jongste 'De Maxx Long Player' is een rijke compilatie geworden met bijna geen dieptepunten. De tracklist doet elke danceliefhebber meteen kwijlen. Over enkele maanden is de muziek op het eerste schijfje natuurlijk hopeloos achterhaalt, maar dan is er waarschijnlijk wel een nieuwe Long Player. En mocht die niet meteen een voltreffer zijn, dan kan de tweede cd met de houseklassiekers gerust nog eens de cd-speler in, want die blijft tijdloos.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.