Nadat de Duitse Dirt Crew (aka James Flavour en Break 3000) in 2004 het hart van heel wat danceliefhebbers sneller liet kloppen met de EP 'Cleaning Up The ghetto Part 1' vlogen de platendeals hen om de oren. Het was uiteindelijk het houselabel Moodmusic dat het duo wist te strikken en hen met '808 Lazerbeam' en 'Darkside' in de internationale dancehitlijsten katapulteerde. Met een eigenzinnige remix van Sasse's 'Soul Sounds' belandde de Dirt Crew in 2005 in de platenbakken van zowat alle grote minimal-dj's, een wapenfeit dat beide heren tot zeer gewilde remixers maakte en hen uiteindelijk het zelfvertrouwen gaf om een eigen label op te richten.

Na verscheidene vinylreleases bracht Dirt Crew Recordings vorige zomer een eerste cd ('The First Chapter') uit als een soort overzicht van de korte, maar krachtige carrière van de Dirt Crew. Nu, enkele maanden later, ligt 'Compilation 01' in de rekken, een verzorgde dubbel-cd waarop zowel artiesten van het originele Dirt Crew-label, als die van het sublabel Players Paradise staan te blinken. Daar waar het eerste schijfje vooral focust op iets stevigere, vuilere oldskool en techhouse, is er op het Players Paradise-cd ook plaats voor meer melodische minimalhouse.

Cd één steekt van wal met de zweverige discogeluiden van 'Test 5' (James Flavour) en 'Am Waldrand' (Tigerskin), wint langzaam aan momentum met de Dominik Eulberg-remix van de pulserende Dirt Crew-hit 'Largo', om op kruissnelheid te komen met Tigerskin's electrostamper 'Neontrance'. Ondanks het feit dat het hier om een ongemixte cd gaat, krijgt men toch het gevoel van een zekere 'flow' in de opeenvolging van tracks. Het merendeel van het materiaal (van o.a. Prudo, Lukas en Drum Cult) is hoekig, minimaal en rauw, maar steeds voorzien van een stevige, funky baslijn en opzwepende percussiehits. Dingen als 'Move In The Traget' (Adultsnapper) en 'Disco 7' (Break 3000) reiken nu en dan iets dromerigere, meer technoïde elementen aan, zodat de luisteraar speels in en uit trance wordt gebracht.

Ook cd twee opent met een stevige 4/4-beat die naarmate de plaat vordert verschillende keren uitgevuld, dan wel uitgepuurd gaat klinken. 'Feel Free' van Sweet Slave (oftwel Dirt Crew) creëert een vol en warm geluid met een hypnotische baslijn en dito oldskoolvocalen, daar waar 'Body to Body' van Sasse rond de beat fladdert met vlagen metalige synths en galmende percussie. 'Solar Beams' (Martinez), 'Zebra Racing' (Alfa Romeo) en 'The Italian Affair' (Prudo) zijn minimaltracks 'pur sang' met clickachtige percussie, korte droge beats en sterk gedefinieerde, opzwepende synthesizerriedels. Voor diepe disco-invloeden kan men dan weer terecht bij 'Eternity' (James Flavour), 'Dreech' (M.A.S.H) en 'Tuesday Before Lunch' van italo-wonderkind Marcello Giordani. Hekkensluiter Thugfucker is dan ook de enige vreemde eend in de bijt met zijn (overigens niet te versmaden) tien minuten durende, lome ode aan de klassieke Detroit-techno.

Op enkele kleine nuanceverschillen na is het op deze 'Compilation 01' minimal al wat de klok slaat. Nu eens rauw en technokoud, dan weer glad en discowarm, het is duidelijk dat de Dirt Crew de voorbije jaren een beloftevolle schare artiesten rond zich heeft verzameld die (gebundeld op twee cd's) even samenhangend als divers klinken. Minimal-dj's met een beperkt budget zullen deze dubbel-cd met de ogen dicht aanschaffen, voor de leek is twee uur Dirt Crew Recordings waarschijnlijk net iets te veel van het goede.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.