Drum & Bass Arena wordt door velen gezien als het virtuele huis van de internationale drum & bass-scene. Wat ooit begon als een particuliere webstek van enkele Engelse drum & bass-fanaten is vandaag één van de populairste en grootste onafhankelijke muzieksites van het genre, met enorme hoeveelheden up-to-date informatie over artiesten, labels, clubs en nieuwe releases. Om nog maar te zwijgen over de talloze chatrooms en fora, waar dj's, producers en fans dagelijks de laatste nieuwtjes uitwisselen. Al jaren fungeert de site tevens als een online-shop voor tal van grote en kleine labels om rechtsreeks (exclusieve) platen, cd's en merchandise aan de man te brengen. Sinds enige tijd brengt de site ook zelf audiomateriaal uit, zij het (voorlopig) enkel in de vorm van – in het d&b-wereldje traditioneel zeer populaire – mixcd's. Na eerdere edities met grootheden als Fabio, Grooverider en Andy C, heeft D&B Arena met DJ Zinc voor de meest recente uitgave opnieuw een onvervalst drum & bass-icoon weten te strikken.

Dj Zinc trok zijn carrière op gang begin in het begin van de jaren '90 als lid van de beruchte Ganja Kru (aan de zijde van Dj Hype en Pascal), maar plaatste zichzelf pas echt goed op de kaart in 1995 met de ondertussen legendarische hiphop-geïnspireerde jungletrack 'Super Sharp Shooter'. Voortbouwend op dit succes startte hij kort nadien met zijn twee kompanen het beruchte True Playaz-label op, een talentvolle drum & bass-stal die uitgroeide tot een van de meest succesvolle independents in het vandaag drukbevolkte d&b-wereldje. Sinds 2001 geldt de vaste True Playaz-avond in de Londense danstempel Fabric bovendien als een van drukbezochtste drum & bass-feesten in het V.K. Als een van de vaste dj's daarbij oorspronkelijk vooral bekend om zijn hoog energetische (reggae- en hiphop-geïnspireerde) 'jump up'-stijl, waagt Dj Zinc zich vandaag de dag ook meer en meer aan andere, vaak subtielere substijlen van het genre.

Zo opent hij ook deze 'D&B Arena' met een aantal tracks die verrassend melodieus zijn. De Marky & Bungle-remix van Aquasky's 'Dezires', 'Now It's over' van J Majik & Wickaman (feat. Kathy Brown) en 'Stand Up' van Le Funken (feat. Mina) brengen de plaat eerder voorzichtig op temperatuur met scheuten vloeibare rhodes, op de achtergrond warm zoemende baslijnen, subtiel rollende breakbeats en vurige soulvocalen. Na een strakke 'smaakmaker' van eigen makelij zet hij evenwel langzaam maar zeker meer druk op de ketel met Jenna G's swingende 'Rising' en twee diep grommende bijdragen van D Bridge. Met 'Waxed' van D Kay & Lee, '1138' van Corrupt Souls en Friction's venijnige 'Play The Game' ontsnappen al snel de eerste giftige stoomkronkels vanonder het deksel, maar meesterkok Dj Zinc weet het hoofd koel te houden en kruidt het ondertussen sterk naar techno ruikende stoofpotje professioneel bij met wat funky hiphopsnippers. 'Feelings' (Shy Fx & T Power), Zincs opzwepende 'Creeper' en Eksmans pompende 'Rollslow' lopen moeiteloos in elkaar over, om na een kleine techstep-oprisping uit te monden in de schitterende Logistics-remix van jungleklassieker 'Big, Bad & Heavy'. Zincs eigen hit 'Fairfight' (hier in de Friction-versie) vormt vervolgens mooi de brug naar het rechttoe rechtaan partygedeelte van de cd. Als Clipz' 'Sticky', D Kays 'More Yall' en Special A's 'Synthesis' door de luidsprekers knallen, zijn de strakke, knetterende breaks op speed, vervaarlijk hobbelende baslijnen en repetieve synthriedels al snel niet meer weg te denken. Met twee archetypische, minimale dansvloertracks van Dj Krust lijkt de mix dan alsnog vroegtijdig over te koken, maar opnieuw zet Dj Zinc op het juiste moment alles op een ietwat lager pitje. A Sides 'Reunion' gaat zo terug op zoek naar wat diepere, melodieuzere sferen, net als de jongens van Total Science, die met hun 'Millenium Lady' de meest 'vrouwvriendelijke' track van de plaat op hun naam schrijven. Als toetje serveert Dj Zinc tenslotte het zoete, funkgedreven 'Plastic Soul' van oude rot Shy Fx.

Als drum & bass-maaltijd kan deze 'Drum & Bass Arena Presents Dj Zinc' dus opnieuw tellen. Met zesentwintig vroegmarktverse tracks geeft Dj Zinc niet alleen een mooi beeld van wat er op het moment in de d&b-scene leeft, maar slaagt hij er tevens in om zijn eigen eclectische dj-stijl mooi in de verf te zetten. Als het niet te donker, dan wel feestelijk is, laat Zinc het met plezier de pan uit swingen. Hier en daar pakt de man bovendien uit met ijzersterk knoppenwerk, hetgeen de levensduur van het schijfje alleen maar ten goede komt. Tel daarbij het sporadisch 'toasten' van Mc's Eksman en Dynamite en het – tegenwoordig bijna obligate – DVD-gedeelte van de plaat (met een schat aan interviews, studiotips en promomateriaal), en het mag duidelijk zijn dat Drum & Bass Arena met deze uitgave opnieuw een knal van een release de wereld instuurt. Voor diehard fans is dit met andere woorden een niet te missen mixcd, voor alle anderen kan dit een redelijk perfecte plaat zijn om het genre (beter) te leren kennen.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.