Iemand die een beetje begaan is met broze en tere gitaarmuziek weet allicht dat de spannende dingen op Studio Brussel niet overdag plaatsvinden. De écht genegen, gepassioneerde en intieme momenten beleef je 's zondagsnachts, na kinderbedtijd en in handen van Eppo Janssen en Ayco Duyster. Het ware genot ligt verscholen in Duyster, een programma dat vooruitziend is en vernieuwende muziek vooropstelt. Een mooie bloemlezing hiervan is terug te vinden op de tweede Duyster verzamelaar. Anders dan de eerste keer gaat het nu niet louter om een collectie erg mooie liedjes, maar bevat de tweede cd live opnamen uit eigen sessies. Dat maakt het allemaal natuurlijk nog dat tikkeltje spannender.

Die spanning is al stevig te snijden in de voorgeschotelde muziek op cd één. Namen als Sigur Rós, Múm of 65daysofstatic zijn bekend om hun erg spitsvondige, uitgebalanceerde instrumentale arrangementen. IJle droomlandschappen en ingetogen momenten krijgen in hun muziek voldoende tijd om tot ontwikkeling te komen. Van de andere kant begint de plaat erg eenvoudig en intiem met heuse lo-fi ballades van Sebadoh en Logh: twee groepen die met hoekige, akoestische gitaarpartijen en bloedmooie liedjes prima weg kunnen. Het daaropvolgende Schotse Aereogramme biedt na een gelijkaardig rustmoment met een stevige outro van elektrische gitaarpartijen een eerste luidruchtige indruk. Daarmee is het pad geëffend voor het bloedmooie 'We've Lost Gravity' van de Antwerpse vergane elektropopband Orange Black dat uitmondt in een duizelingwekkende instrumentale fantasie van dromerige klanken. Met bovenaan vernoemde Scandinavische bands wordt het slaapkamergegeven verder gezet. Voor het eerst doen vrouwelijke zangen hun intrede en bij Múm doen ze dat meteen in volle mystiek, terwijl Sigur Rós een hoopvolle uitstraling kent. Het vreemdste moment komt wellicht toe aan het symfonische 'Lloyd's Register' van Rachel's, dat uit veel verschillende, klassiek gestoelde passages bestaat en zo garant staat voor een kleine tien minuten genieten. Vanaf dat moment gaat de eerste cd met verve opnieuw de fijne gitaartoer op met krachtige bijdragen van ondermeer Arab Strap, Calexico en Iron en Wine en is gezapigheid opnieuw troef. Als Slint tenslotte mag bewijzen waarom het al zo'n dikke tien jaar geleden zo vooruitstrevend was met zijn energieke, opbouwende gitaarmuziek loopt de cd bijna ten einde.

Op de tweede plaat staat 'live' centraal, al vertoont die een gelijkaardig aantal emoties en is er applaus noch commentaar aanwezig. Net zoals het eerste schijfje begint het verhaal op een akoestische wijze, met ballades van José González, Gravenhurst en dames Faun Fables en Hanne Hukkelberg. Deze laatste Noorse schone introduceert voorzichtig enige vreemde, druppende ritmen en windgeluidjes. Hoewel zang in deze karige instrumentale muziek een vooraanstaande plaats inneemt, presenteert Brokeback een staaltje instrumentaal melodieus gitaarwerk. Vanaf Pinback gaat het even weer mooi bergop en komen elektrische (gitaar)partijen het geheel versterken, hoewel deze met een fijn pianothema toch ook voor de nodige rustmomenten zorgt. In dit rijtje past onze tweede landgenoot, het dromerige Tomán perfect thuis met zijn atmosferische postrock. Helaas vergeet de cd dan de hoogte in te schieten. CocoRosie doet nog wel wat met speelse kindergeluidjes en onschuldige stemmetjes, maar echte elektronica komt er niet aan te pas. Akoestische, intieme ballades blijven de toon voeren en maken deze plaat iets minder bedreven en afwisselend dan de eerste. De algemene teneur blijft echter mooi, broos en intiem, als lijkt 'live' synoniem voor somber en duister.

Duyster is een spel van emoties, een verhaal van intimiteit en ontluiking, van energie en oprechtheid. Dat is in deze dubbel-cd mooi weerspiegeld. Meer dan bij de vorige compilatie is gelet op de volgorde van de nummers om een bepaald verhaal te vertellen. Daarnaast toont de sessie-cd dat Ayco en Eppo ook live de juiste muzikanten weten te strikken. Woorden schieten dan ook te kort bij het aanhoren van zoveel moois. Kan men spreken van hoogtepunten zonder dieptepunten?

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.