In het drum & bass-wereldje zijn er maar weinig namen die zo sterk tot de verbeelding spreken als die van Ed Rush & Optical. Eerstgenoemde verbaasde reeds in 1993 menig hardcoreraver met het breakbeatgedreven 'Bludclot Artattack' en stond daarmee mee aan de wieg van jungle / drum & bass toen deze muziekstijl langzaam maar zeker afstand nam van de 4/4-beat. Terwijl Ed Rush de jaren daarop de Engelse dansvloeren bleef bestormen met typische, donkere tracks als 'Guncheck' (1995), 'Killimajaro' (1996) en de uitmuntende EP 'Skylab' (1996), liet Optical zich vooral opmerken in de studio, waar hij baanbrekend technisch werk verrichtte voor d&b-grootheden als Doc Scott, Grooverider, Goldie. Na een eerste bescheiden succes als duo in 1998 ('Function / Naked Lunch') besloten beiden vrienden het beruchte Virus-label uit de grond te stampen. 'Wormhole', het full-album dat ze hierop datzelfde jaar nog uitbrachten, zou de geschiedenis ingaan als een van de meest invloedrijke en gerespecteerd drum & bass-werken aller tijden. De combinatie van zwaar overstuurde elektronische baslijnen, kille grootstedelijke soundscapes en minutieus geprogrammeerde minimale beats zetten de toon voor de vijf komende jaren ...
Ondanks de nooit aflatende stroom van (underground)hits die ze over de jaren op hun naam schreven en hun ontegensprekelijk talent om waar ook ter wereld in een mum van tijd de dansvloer in vuur en vlam te zetten, krijgen Ed Rush & Optical vandaag de dag steeds meer af te rekenen met een nieuwe breakbeatgarde. Met de onlangs verschenen mixcd 'Out Of The Box' lijkt het duo dan ook vooral te willen bewijzen dat ze nog steeds hun mannetje kunnen staan. In tegenstelling tot wat vele fans echter verwachtten bevat de tracklijst geen Virusklassiekers of 'dubs' - voor de gewone man nog niet beschikbare releases. Het duo neemt blijkbaar liever het zekere voor het onzekere, want ze pakken op deze plaat uit met 22 volbloed clubhits. Niet dat het daarom minder vermakelijk of opzwepend wordt. Integendeel, alleen al in het eerste kwartier komen er genoeg subsonische baslijnen, scheurende synths en hyperkinetische breakbeats voorbij om de meest krachtige luidsprekers volledig aan flarden te blazen. Tracks als 'Bacteria' (Ed Rush & Optical / Pendulum remix), 'Scooby Doo' (J-Majik & Wickaman), 'Bandsaw' (Drumsound & Bassline) en 'Champagne Cocktails' (Generation Dub) lagen de voorbije maanden dan ook op zowat elk d&b-feestje voortdurend op de draaitafels. Zoals gewoonlijk houdt het duo er een zeer strakke dj-stijl op na, met elke 3 minuten een nieuwe track en nauwelijks enige ruimte om op adem te komen. Rond het half uur bereikt de mix stillaan zijn kookpunt, wanneer het duo een reeks van populaire 'techy bangers' plots laat overgaan in het springerige 'Ghost' van Danny Wheeler & Subfocus. Iets later nemen de jongens even gas terug met twee uiterst sfeervolle singles van Subfocus ('Blue Note') en Mist ('Zumbar'). Stilte voor de nucleaire storm zo blijkt, want nog geen 5 minuten later slaan ze de nietsvermoedende luisteraar opnieuw om de oren met bekende dansvloerbommen van Nightbreed ('Pack Of Wolves'), Matrix & Danny J ('Telepathy') en Mampi Swift ('Zion'). Twee regelrechte clubanthems, 'Paradrenasite' van Dom & Roland (Hive Remix) en Ed Rush & Optical's eigen stampende 'Compound' maken de klus koelbloedig af.
Elektronische fijnproevers hebben op 'Out Of The Box' dus weinig of niets te zoeken. Ed Rush & Optical maken op hun typische rechttoe-rechtaan manier een selectie uit de collectie platen die ze vandaag de dag als internationale dj's meezeulen. Niets meer, maar ook niets minder. Mensen die geen honderden euro's willen besteden aan vinylsingles, maar toch een idee willen hebben van wat de populaire, no-nonsense kant van drum & bass momenteel te bieden heeft, zijn hier aan het juiste adres. Een lijvige (!) bijgeleverde DVD met impressionante toerbeelden en live-sets, leuke interviews én fijne studiotips moeten zij die bij dit alles nog twijfelen moeiteloos over de streep kunnen trekken.

Meer over V/A - Ed Rush & Optical


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.