Sinds enkele jaren is het reggaewereldje weer helemaal in de ban is van de 'rootsvibe'. Stokoude klassiekers zijn populairder dan ooit, in Jamaica staan voortdurend nieuwe, jonge rootsartiesten op en ook alsmaar meer ragga- en dancehallartiesten lijken terug te keren naar teksten met een boodschap. Ook Max Glazer, de populaire dj van het New Yorkse Federation Sound, is deze bescheiden rootsrevival duidelijk niet ontgaan. Met 'Serious Times', de dubbel-cd die hij een tijd geleden mocht samenstellen voor Ghetto Arc (XL Recordings), focust ook hij vooral op hedendaagse artiesten die muzikaal en tekstueel aanleunen bij rootsreggae.

Het eerste schijfje van 'Serious Times', dat werd opgevat als een bruisende mix van een Jamaicaans reggaesoundsystem (compleet met geweerschoten, sirenes en opzwepend geschreeuw), opent de festiviteiten met Turbulence's loodzware, hiphopachtige versie van de megahit 'Notorious', maar schakelt al snel over naar iets meer heupwiegende, doch diepe producties als 'Living In Love' (I Wayne) en 'Marijuana' (Richie Spice). Na een galmende Federation-dubplate van die laatste track bezingen achtereenvolgens Tony Curtis, Jah Mason en Simpleman elk op hun eigen, bezwerende manier de weldoende effecten van hun goddelijke ganja in 'Rolling'. Met 'Wall of Babylon', een zaligmakende, oerklassieke, licht skankende rastasong van Morgan Heritage wordt de sfeer plots heel wat vrolijker. Ook 'Love You the Same Way' drijft op een heerlijk lichtvoetige riddim, al nekt nieuwkomer Bascom X zijn song net niet met een zeurderige zanglijn. 'Hand Cart Boy' (Perfect) is daarentegen op en top feestmateriaal met een dominante, diepe baslijn, speelse blazerscheuten en een kinderlijk catchy meezingrefrein.

Op dat moment slaat de sfeer opnieuw bruusk om in de gevoelig klagende 'lovers rock' van Nanko ('Lucky You'), Norris Man ('Home Away') en Fantan Mojah ('Feel di Pain'). Zowel die laatste track als de daaropvolgende van grootmeester Sizzla ('Ain't Gonna Fall') worden gekenmerkt door een moderne, op r&b geënte glasheldere productie met sexy blazers en dito achtergrondkoortjes. Onder luid gebrul en hoorgeschal schakelt dj Max Glazer vervolgens nog een versnelling lager. Nitty Kutchie's minimaal arrangement van akoestische gitaar en stem ('Ghetto') grijpt door het contrast met de vorige tracks eens zo hard naar de keel. Als vervolgens ook het vocale 'Serious Times' van Gyptian - misschien wel de meest gecontesteerde reggaehit van 2006 - een plaatsje in de tracklist krijgt en naadloos overgaat in twee andere, even aangrijpende versies van dezelfde riddim, is het tijd om de aanstekers boven te halen en de dj te salueren. Als dank serveert Glazer Rob Symeonn's dubby 'Chosen One' en een stevige dubversie van openingstrack 'Notorious'.

Op de tweede cd van 'Serious Times' staan de originele versies van alle tracks nog eens netjes ongemixt achter elkaar. Reggaeliefhebbers slaan met deze release dus twee vliegen in één klap. Ghetto Arc bewijst met deze plaat, die overigens voorzien is van prachtige foto's en commentaren, dat reggae een genre is dat zichzelf telkens weer uitvindt en dat de huidige generatie artiesten niet moet onderdoen voor de oude garde. 'Ghetto Arc Presents Serious Times' is een toprelease die garant staat voor een rokerig en zweterig tuinfeestje en daardoor een permanent plaatsje verdient in ieders zomercollectie.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.