Men beelde zich in: een obscure nachtclub in de Vlaanders waar een roodharige Fleur Pierets, eega van schrijver Jeroen Olyslaegers, zoete jazzstandards zingt als 'My Funny Valentine', 'I Wanna be Loved by you' en 'Bewitched, Bothered en Bewildered'. Die nachtclub heet Glamor is Undead. Het is tevens de naam van het project dat Pierets en Olyslaegers opstartten om Belgische elektronica te promoten. In de underground gingen zij op zoek naar elektronicafanaten die hun wildste ideeën op de standards wilden loslaten. Glamor is Undead presenteert dan ook 13 knutselwerkjes van eigen bodem.
En dat het knettert in België zullen we geweten hebben. Grote namen als Eavesdropper, Mauro Pawlowski, Styrofoam en Köhn (Westvlaams voor 'konijn'), maar ook onbekend aanstormend talent als Cortechsvalley, Audiostore en Phonotype lieten hun laptop of synthesiser (Stijn) los op de zanglijnen van Fleur. In een aantal gevallen is de symbiose zeer geslaagd en soms botst het. Glamor is Undead laat in ieder geval zien dat er veel broeit, piept en kraakt in menig Belgisch zolderkamertje en dat we daar ongetwijfeld meer van gaan horen. De underground in een doosje:
Styrofoam maakte van 'You've Changed' een ingehouden maar mooi opbouwend krakend nummer waar Fleur zomerzoet boven zingt. Minder prominent aanwezig is Fleur in Thee Vaporizers versie van 'Love Me or Leave Me', waarin melodische bliepjes een ingewikkeld maar aanstekelijk ritme creëren – of omgekeerd, waarin het ritme een aanstekelijke melodie vormt. Toch is '13 Belgtronic Standards' geen fleurige plaat, maar een nogal donkere, zware verzameling elektronica die even doet schrikken maar wel gaat bekoren.
Zo zorgt Daiphlux voor zeer knap versneden beats en omgedraaide, verhakkelde lyrics in 'The Way You Look Tonight' en zo voorziet Cortechsvalley 'My Funny Valentine' knap van een vette baslijn en industriële beats. En de duisternis die van Mauro Pawlowski's 'I Wanna Be Loved By You' afstraalt past perfect bij het zwart-rode hoesje van de CD. Wie Belgtronica wil luisteren mag zich aan meer dan dromerige soundscapes verwachten. Laatste bewijs daarvan is de poppy newbeat in 'Diamonds Are a Girl's Best Friend' van Uncertain Boxed Saviour.
'13 Belgtronic Standards' is een verzamelaar, dus uiteraard staan er ook mindere goden op, die in een enkel nummer niet helemaal tot hun recht komen. Je hoort dat ze vaak dingen opbouwen maar niet kunnen afmaken. Marilyn Monroe en consoorten hebben zich in ieder geval nu al omgedraaid in hun graf. Maar zoals steeds hebben de afwezigen ongelijk.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.