Duitsland is een wereldtopper op het vlak van elektronische muziek. Een speciale rol is er weggelegd voor de hoofdstad Berlijn, dat door velen beschouwd wordt als hét mekka van techno, electro en ander lekkers. Dat er ook elders bij onze oosterburen kwaliteitsvolle dansmuziek gemaakt wordt, bewijst Gomma uit München. Het label rondt met 'Gommagang 4' de kaap van de honderd releases. Munk, een duo uit de eigen stal, zocht in het Gomma-archief naar de beste tracks en liet ze naadloos in elkaar overgaan.

Munk opent met de trage weeklacht 'Missed Her Kiss' van Box Codax. Een mannelijke vertelstem, een overheersende bas en een als jammerende violen klinkende synthesizer dreigen de mix in het hoekje te duwen van de weinig toegankelijke donkere avant-gardepop. Gelukkig jaagt Headman met 'On & On' het tempo en het funk-gehalte de hoogte in, zodat er meer leven en schwung in de compilatie komt. Het ietwat dissonante stemgeluid van Tara Narayanan zorgt samen met de baslijn en de lichte claps voor een positief en zomers gevoel. In Flagranti zet met 'In The Silver White Box' deze toon verder. De opzwepende trommels op de achtergrond en de toevoeging van korte samples zijn een perfecte combinatie: na de 'Trattoria Interlude', een bonte verzameling van allerhande geluiden, vervolgt de mix zijn pad met Drrtyhaze. Hoewel het duo slechts één EP uitbracht, staat het wel tweemaal op 'Gommagang 4' met 'Sound of the L.E.S.' en 'Hey Mama'. Een gezapig rifje van vervormd gitaargeluid en de korte aanslagen op koebel en hi-hats vloeien over in de WhoMadeWho-cover van Mr. Oizo's 'Flat Beat'. In de versie van het Deense trio is de kenmerkende bas serieus afgevlakt en voor het refreintje gebruikten ze een elektrische gitaar. Zoals met veel dingen het geval is, blijft het origineel beter.

Iets voorbij de helft van de plaat laat Munk de meer experimentele kant van Gomma horen: Box Codax' 'Naked Smile' presenteert het duo in de slow-discoversie van Naum Gabo en met het minimalisme van Metronomy. In beide nummers blijven enkel de vocalen overeind. Naum Gabo herwerkt het nummer tot een monotone beat met up-tempo begeleiding terwijl Metronomy met huilende effecten en bijpassend trompetgeschal de gevoelige snaar raakt. Munk, de mixers van dienst, heeft ook een eigen productie in de compilatie gestopt. 'I Really Had Enough' wordt rechtgehouden door een sublieme funky sample die afgewisseld wordt met chaotische en nietszeggende effecten. Een zomers en uitermate sfeervol hoogtepunt komt er dankzij 'Lucky In Vichy' van GB's. De vederlichte strijkers en de gesamplede zang van Dinosaur L's 'Go Bang' doen wegdromen naar een zwoele zomeravond tijdens een gigantisch strandfeest. Dé toptrack van 'Gommagang 4' is zonder twijfel 'Out The Door' van WhoMadeWho in de Superdiscount-remix. Etienne de Crécy behoort tot de eredivisie van de electroproducers en bewijst dat opnieuw: het ritme waarmee de track voortbeweegt staat als een fundering waarop je half stadscentrum kunt bouwen. Overstuurde synthesizers en verknipte stemgeluiden stuwen de frisse remix naar ongekende hoogten.

Wie een lijn in deze gemixte compilatie zoekt, zal enkel ontdekken dat die lijn niet te trekken valt. Munk bundelt een bende vooruitstrevende Gomma-artiesten die af en toe de grenzen opzoeken, maar zeker ook frisse en dansbare deuntjes te berde brengen. Het resultaat is een zeer te smaken bonte verzameling van geluiden en interpretaties die een spoor van zowel elektronische chaos als creativiteit achterlaat.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.