Hawaii heeft op zijn minst één ding met kinderen gemeen: onbezorgdheid. Vandaar dat deze nieuwe Putumayo Kids-verzamelaar zo leuk klinkt. Het vrolijke, speelse en zomerse karakter dat aan dit Caraïbisch eiland wordt toegeschreven past perfect bij zijn doelpubliek. Laat dit plaatje dan nog een muzikale mallemolen zijn van liederen en stijlen die nauwelijks een culturele afbakening vormen, ook zoiets rijmt gerust bij een kinderlijk ongeduld en wispelturigheid.

Tien leuke en frivole liedjes: meer hoeft dit plaatje niet te bevatten. Muzikale thema's die hier opvallen, zijn surf, reggae en jaren '50. Zaken die hier verder ook zeker thuis horen zijn een bloemenkrans ("lei"), een heupdansje met golvende handen ("hula") en een ukulele. Enkel al opener 'Right On' van The Moonlighters is met zijn kort gebekt ukulele-themaatje, vrolijke slidegitaar en vooroorlogse samenzang over Waikiki, Honolulu en lokale gerechten een lied dat meteen de promocampagne van een touroperator kan vergezellen. Vervolgens doet Willie Kahaiali'i (of Willie K) iets erg leuk en entertainend met een razendsnel gezongen reggaenummer ('Holoholo Ka'a') en wat bekkentrekkende geluiden, waaronder de imitatie van een trompet en een claxon. Zo gaat de hele plaat maar voort in een mengelmoes van traditioneel en Westers, speels of zelfs knotsgek.

De heerlijk lome reggaesong 'Moloka'i Slide' van de jonge, inheemse band Ehukai klinkt vrij modern, heerlijk gezapig en vanuit een tropische onbezorgdheid ("I like the sand spreading out to sea / I like the tropical moon and the lazy palm trees / I like to listen to my heart / there's no place I'd rather be"). Joe McDermott blijkt dan weer een rasechte Amerikaan die zich gewoon graag inbeeldt hoe het leven op Hawaii er uit moet zien en dat muzikaal ook op een gepaste manier verwoordt: met veel fun. Zijn 'Come to Hawaii' ("with Me") swingt heerlijk uit de pan met een soort van charleston-ritme en stelt wederom het vlotte spel van de ukulele voorop. Meer inlands dan de bijdrage van de jonge hula-danseres Raiatea kan een lied dan weer niet klinken: met heuse falsetstem en in "ki'eki'e"-stijl, wat een soort van hoog, grappig gejodel blijkt te zijn.

Hawaiian Playground is een knalplaat. Laat dat duidelijk zijn. Kinderen worden hier perfect muzikaal tegemoet gekomen en oudere mensen mogen wegdromen in heerlijke zaligheden en zoete geneugten. Op muzikaal gebied lijkt 'Hawaiian Playground' soms wel enkele decennia geleden de tijd te hebben stil gelegd, maar dat is absoluut geen probleem. Nu de dagen langer en warmer worden, mag Hawaii voor iedereen een stukje dichter bij komen. Een percentje van de opbrengst gaat ditmaal naar het 'Parents and Children Together' project op Hawaii, zodat iedereen een tevreden gevoel mag overhouden aan deze prachtige compilatie. Vergeet ook niet om de leuke kinderspeelkaart en spelmap bij deze cd te downloaden!

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.