De reeks 'Highlights of the European Brass Band Championships' heeft een schare trouwe fans gekregen die jaarlijks blindelings de opnames van de Europese Kampioenschappen en de bijhorende concerten aanschaffen. Mogelijk komt met deze uitgave een einde aan dat blindelings. Hoewel er pareltjes en unieke opnames op staan, is dit met afstand de minste cd uit de reeks.

Om te beginnen kozen de Nederlandse organisatoren de Martiniplaza in Groningen, waar ook dieren- en autobeurzen en speciale voorstellingen van Sesamstraat plaats hebben. De Engelse website 4barsrest vergeleek de akoestische kwaliteiten van deze variant op Flanders Expo met die van een schuur. Ook het Belgische brassbandforum had geen goed woord voor deze megafestatiehall. Cornettist David Daws mag dan nog zijn uiterste best doen om van 'Swedish Hymn' een historische uitvoering te brengen, je kan de harde klank achteraf op plaat niet helemaal wegdenken.

De selectie van de werken mocht strenger of minstens anders. 'Chain' van Piet Swerts, ook te vinden als plichtwerk op de uitgave 2002, klinkt log in vergelijking met wat de YBS Band (toen nog voluit Yorkshire Building Society) er indertijd van maakte en duurt ook bijna twee minuten langer. De (overigens mislukte) soul van zangeres Katelijne van Otterloo in 'This Moment' past absoluut niet op deze dubbel-cd. Tot overmaat van ramp kwekt de presentatrice na sommige nummers zo mogelijk nog vóór het publiek kan applaudisseren. Irritanter is nauwelijks denkbaar.

Ondanks al deze doffe ellende valt er op deze cd toch iets moois te beleven. Het razend knappe plichtwerk van de Kampioensdivisie, 'Extreme Make-over' van Johan de Meij, zal in de toekomst niet zo vaak meer te horen zijn. Halfweg bevat het werk een onderdeel waarbij op gestemde flessen wordt geblazen en waarschijnlijk zullen niet veel bands de moeite doen dit werk nog te brengen. Eenvoudiger van opzet maar tegelijk ook erg mooi is het plichtwerk van de b-sectie, 'Match-Rhythm' van Jan Bosveld. De moeilijkheidsgraad hier bewijst dat tegenwoordig ook in deze afdeling de criteria zwaarder worden en de Brass Band Oberösterreich won hier oververdiend. Met Sparkes 'Song and Dance' (door dezelfde Oostenrijkers) en het winnende keuzewerk (door Black Dyke) 'Journey to the Centre of the Earth' zijn de vier mooiste werken van de eerste cd vermeld. 'Song and Dance' bevat een duizelingwekkende cornetsolo van Hans Gansch. 'Journey to the Centre of the Earth' werd door Peter Graham geschreven voor de honderdste verjaardag van de dood van Jules Verne. Het werk is al even avontuurlijk als het oeuvre van de schrijver en de uitvoering op de cd kreeg een minutenlange staande ovatie van het publiek.

De tweede cd toont dat Stavangers uitvoering van 'Music of the Spheres' absoluut niet kan tippen aan de versie van (alweer) YBS vorig jaar, zelfs al haalden ze hiermee de tweede plaats. Vooral in het aartsmoeilijke slot laat dirigent Allan Withington de Noorse band op veilig spelen. Wel onvergetelijk zijn het derde deel uit 'An Age of Kings', waarin Black Dyke (vergezeld van sopraan Bridget Budge) aantoont ook buiten wedstrijd een uitmuntend repertoire te bezitten. De mars 'Before the Parade Passes By' door de European Youth Brass Band, 'Sosban Fach' door Brass Band Willebroek en een opvallende versie van 'Caravan' door de Provinciale Brass Band Groningen zijn de andere hoogtepunten. Voor een cd uit deze prestigieuze reeks blijft deze aflevering 2005 echter een mager beestje. Enkel voor de verzamelaars en de harde fans van het genre is deze dubbelaar een must.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.