Op deze compilatie presenteert Engelse hiphopproducer en Dj Skitz een mix van zijn eigen werk en mensen in de scene die volgens hem te weinig aandacht krijgen. De grote verrassing is dat vooral de nieuwe namen de sterkste tracks afleveren.
Skitz werd in 2001 gezien als de grote redder van de slabakkende Britse hiphop; rap van eigen bodem begon populairder te worden dan het Amerikaanse spul. Skitz vergaarde tonnen respect van zijn collega's omdat hij nooit claimde dat hij een hard ghettoleven achter de rug had, maar zijn debuut 'Countryman' gewoon thuis op het platteland opnam met bekende namen zoals Roots Manuva en vers talent van Engelse bodem. De lijn van Countryman wordt hier doorgetrokken : wat volgt is een veelzijdig geluid dat elementen uit rock, reggae en soul gebruikt. We krijgen een gevarieerde mix van raggahiphop, Engelse en Amerikaanse rap met nummers die zowel op de dansvloer (de raggatracks) als op de nekspieren (een trage beat met minimale piano samples en een opgepitched soulstemmetje) mikt. Groot minpunt is dat niet alle teksten van de Engelse rappers verstaanbaar zijn ; na een jarenlange overdosis Amerikaanse slang is de drempel voor het platte Cockney misschien net iets te hoog voor het grote publiek. De bekendste naam op deze verzamelaar is Amerikaan Pharaoh Monch, bekend van de hit 'Simon Says', die hier een gezongen refrein combineert met een synthesizerbas op 'Agent Orange', het nummer valt een beetje tussen wal en schip : je zal er niet direct een feestje mee op zijn kop zetten maar in de walkman kan het ook niet lang genoeg boeien en dit geldt voor nog een paar nummers. De allerbeste track werd gemaakt door de Canadese Raskalz, die zich kan meten met het beste van The Fugees. Vaste waarden Roots Manuva, Rodney P. en Ty leveren degelijke nummers af maar niets wereldschokkends. De Welshe grapjassen Life & Nappa zijn niet te beroerd om zichzelf af en toe in de zeik te zetten op en primitieve beat en krijgen zeker de originaliteitsprijs.
De Britse scene heeft zeker veel potentieel maar zit nog steeds vast in het naƤpen van de Amerikaanse sound en heeft bijgevolg weinig appeal voor de man in de straat. De grote winnaars op deze compilatie zijn de gasten met Jamaicaanse tongval die zeker moeten scoren bij een breed publiek mits een catchy single.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.