Er broeit al een lange tijd wat in het hoge Noorden. 'Jazzflora' is een compilatie waarmee het Zweedse label DNM de mensen buiten Scandinaviƫ toont dat de kwaliteit die ze in huis heeft klaar is voor de wereld. Deze verzamelaar is een selectie van 12 nummers van Noorse, Deense, Zweedse en Finse talenten die een eigenzinnige kijk hebben op wat er met Europese jazz zou moeten gebeuren. Zoals de sample van Povo zegt in 'Good and Bad': "Lots of people have various definitions of what jazz is".
De compilatie gaat van start met Kuusuum Profeetta's 'Kovin Lentaƫn Kotiin Kaipan'. Zoals de totaal onuitspreekbare titel van het nummer al laat uitschijnen, valt er absoluut geen zinnig woord op te maken uit het Finse taaltje waarmee Profeetta zich bedient. Laat dit echter geen obstakel zijn en laat die fantasie werken! Het geeft het nummer zelfs een exotisch jasje. Rustend op een niet-dwingende 4/4 beat en ferme percussie zingt Elsa met hese stem een eigen interpretatie van jazzstandard 'Open the Door' van Betty Carter. Rhodesklanken zorgen voor een heerlijk lui gevoel waarin een saxofoon een bluesy klaagzang blaast. Kippenvelmomenten zijn er wanneer de strijkers erbij komen en Elsa de hoogte in gaat.
Povo brengt met 'Good and Bad' een heerlijk gebalanceerde combinatie van hitsige jazzsolo's en hedendaagse drumritmes. Het orgelpunt van dit nummer is toch wel wanneer de hele groep overschakelt naar een tangoachtig ritme waarbij de drummer zich even flink laat gaan als aanloop naar een meer traditionele pianosolo die ingebed blijft in de groove. Iony's 'Logic of Space' is volledig te downloaden op de DNM-site. Iony is een trio waar een rhodes een ijle Chick Corea-achtige melodie speelt op een breakbeat-achtergrond. Het Zweedse duo Koop leverde voor Jazzflora 'Tonight' af. Nicola Conte maakte van 'Tonight' een nummer dat vetter is en waarin de drum 'n' bass beat dwingend oproept tot bewegen. Op de achtergrond ondersteunt de gejaagde percussie een Brubeck-achtige piano-improvisatie. Naar het einde toe krijgt deze meer en meer kracht wanneer de blazers korte noten gaan spelen als aanloop naar een warme dialoog tussen sax en trompet. Ook de andere nummers zijn stuk voor stuk om je vingers bij af te likken.
Jazzflora bevat verrukkelijke muziek om een kater bij te verwerken nadat er de nacht ervoor zwaar op gefeest is!

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.