De ondertitel van deze plaat is 'A Funky Jazz Tribute to James Brown, Sly Stone, Curtis Mayfield, Marvin Gaye, Stevie Wonder & Bill Withers'. 'Tribute to'-cd's maken is altijd al een risicovolle bezigheid geweest. Vaak hebben de originele opnamen van de nummers immers iets legendarisch gekregen, waardoor het quasi onmogelijk wordt nog beter te doen. En de artiesten op deze cd kampen inderdaad met dit fenomeen.
De plaat opent met een cover van James Browns klassieker 'Sex Machine'. Doordat deze versie van het nummer instrumentaal is, lijkt er in dit nummer iets te ontbreken, namelijk de zangstem. Die is in het origineel zo prominent en dominant aanwezig dat elke versie van dit nummer zonder dat stemgeluid een beetje uitgehold lijkt. Dat doet niets af aan de muzikale kwaliteiten van Pucho & his Latin Soul Brothers, die het op deze plaat uitvoeren. De timing en het samenspel van deze muzikanten komen dicht bij de perfectie. Toch ontbreekt dat kenmerkende stemgeluid. Er wordt geprobeerd dat gemis op te vangen door de leegte op te vullen met enorm veel latin percussie, waardoor het nummer een kruising wordt van zuiderse muziek en de klassieke funk van Brown. Op één of andere manier wordt de funky groove die het oorspronkelijke nummer kenmerkt hierdoor toch enigszins gefnuikt.
Dan houdt de cover van 'Sing a simple song', ook al van James Brown, door Charles Earland er veel beter de groove in. Dit nummer zit dan ook niet volgestouwd met overbodige conga's en bongo's. Ook leuk is de cover van 'Mercy Mercy Me' van Stevie Wonder door Leon Spencer. De melodie wordt gespeeld door een licht, helder orgeltje, begeleid door een sobere, funky begeleiding die bestaat uit drums, gitaar en bas. Geleidelijk komen er wat meer blazers in het stuk voor en bouwt het nummer op naar een climax. Eerder verrassend op deze plaat is de cover van 'Ain't no sunshine' van Stevie Wonder door Boogaloo Joe Jones. Dit is een opvallend traag nummer voor deze plaat. Het wordt vrij lang uitgesponnen en kabbelt rustig voort, zonder ergens uit de bocht te gaan.
'Jazzin' with the soul brothers' is een schijf geworden die gezellig als achtergrondmuziek kan dienen omdat vele mensen de muziek wel van ergens kennen. Toch is hier nog maar eens bewezen dat bekende nummers coveren risicovol is: het origineel is meestal beter.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.