Het Berlijnse label !K7 heeft reden om te vieren en wenst dan niet onder stoelen of banken te steken. Na 150 releases in de progressieve elektronische dance scene schotelt ze haar grote schare fans zo maar eventjes een dubbele verzamelaar voor met – in beperkte editie – een extra DVD. Met topacts als Terranova, Funkstörung, Tosca, Kruder & Dorfmeister, Spacek, A Guy Called Gerald en het Nederlandse Rae & Christian in de rangen hoeft het geen geheim te zijn dat dit reden tot groot feest is.
28 Tracks lang wordt de luisteraar immers heen en weer geslingerd tussen soulvolle house, jazzige triphop tot zelfs acid en elektro. Bij de eerste cd die erg zwoel opent met Ursula Rucker Supa Sister staat het thema "relax" duidelijk centraal. De spacejazz van het bekende !K7 duo Kruder & Dorfmeister ('Black Baby') vat zowaar de globale lome sfeer die dit schijfje uitstraalt mooi samen. Een enigszins opgewekt ritme verliest zijn tempo in een log en lui elektronisch kader. Zwoele, mysterieuze vrouwenstemmen vervolledigen de formule. Fijn voor de nieuwkomers is dat vele van de nummers op deze cd ook bij de meest bekenden horen van de desbetreffende artiesten. De trouwe !K7 fans zullen helaas reeds de helft van deze tracks elders in hun collectie terugvinden. Toch maakt de rijke variatie van sterke nummers deze cd een niet te versmaden hebbedingetje. Luister maar eens naar de manier waarop Smith & Mighty een fusion jazzloop nemen en daar met een bossa novaritme en een zwoele, exotische stem plots een Braziliaanse tint aan geven. Toch blijft niet al het werk even artistiek vernieuwend. Zo is 'Song 2' van Earl Zinger een flauw afkooksel van de gekende Blur hit.
Hoewel de 2de cd begint met een weirde, circusachtige bigband track, is deze schijf toch gevoelig meer dansvloer gericht en iets toegankelijker (lees: commerciëler). Tegenover het heerlijk depressieve hoogtepunt 'I Want Some Fun' van Funkstörung met Jay Jay Johansson staat de uptempo versie van 'Hot In Here' ("It is so hot in here – so take off all your clothes"). In elk geval speelt dit schijfje volledig op veilig. Met opgeklopte acidhouse ("going to the discotheka") lijken zelfs ineens de deuren van de dancing geopend. Dat is nogal spijtig. Vanaf dan verglijdt de muziek van deze !K7 compilatie immers naar zware electro, platte dansvloermuziek tot experimentele clicks en cuts. Hoewel erg uiteenlopend, lijkt het consistente verhaal halverwege deze 2de cd stevig zoek. Dat ontkracht de uitstraling van deze verzamelaar spijtig genoeg. Zelfs de bijdrage van Funkstörung kan dit gevoel niet meer verdoezelen. Enkel bij de diepe hijg soulfunk van Peace Orchestra valt het !K7 plaatje wel even in goede aarde en Terranova mag nog even lekker relaxt afsluiten. Een schitterende dvd met soms nogal abstracte videoclips van alle grote namen van dit label maakt alles echter terug meer dan goed.
Dit alles maakt deze verzamelaar uiterst veelzijdig en representatief voor de hele !K7 catalogus, wat natuurlijk de voornaamste bedoeling is. Als pure compilatie cd is deze dubbelaar niet 100% geslaagd, maar laat hem een uitnodiging vormen om eens wat meer in te gaan op de platen van enkele !K7 artiesten.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.