Midden oktober vinden in de Londense Royal Albert Hall de jaarlijkse Nationale Brassband Kampioenschappen van Groot-Brittannië plaats. Een twintigtal bands worden aan de hand van één plichtwerk beoordeeld en de winnende uitvoering alsook de hoogtepunten van het galaconcert erna worden elk jaar uitgebracht. Het resultaat is over het algemeen een mengeling van minder toegankelijke maar technisch erg hoogstaande muziek (het plichtwerk) en meer populaire brassbandwerken (het galaconcert).

Winnaar werd de Black Dyke Band die hun eigen 150ste verjaardag feestelijk inzetten met hun uitvoering van het plichtwerk '... all the flowers of the mountain...' van Michael Ball. Geen typisch concoursstuk met een hevige intro en een dito slot, maar een werk dat pastoraal vredig begint en eindigt. De componist wilde de sfeer weergeven van Killiney Hill in Ierland en omgeving. Het eerste deel bloeit langzaam open naar een erg lyrisch tweede deel, dat abrupt overgaat in een levendig scherzo om in het vierde deel vredig te besluiten. Door dat kalme en dromerige karakter doet de muziek bedrieglijk eenvoudig aan, terwijl toch het uiterste wordt geëist van de muzikanten. Over het plichtwerk waren de meningen verdeeld, één deelnemende dirigent noemde het rommel, terwijl anderen het omschreven als briljant. Of het werk in de nabije toekomst vaak zal worden uitgevoerd en of Michael Ball hiermee uit de schaduw van tijdgenoten als Bourgeois, Sparke en Graham zal geraken is twijfelachtig.
Het galaconcert werd verzorgd door de Band of Her Majesty's Royal Marines, een harmonieorkest, en de winnaars, waarbij vooral de solisten voor het tikkeltje extra zorgden. De mariniers klonken in 'Masque' standvastiger dan in 'Summon the Dragon' en in het croonende 'A Tribute to Harry James' speelde de cornetsolist van Black Dyke, Roger Webster, als vanouds buitengewoon. Black Dyke bracht vervolgens drie filmthema's, 'Mission Impossible', 'Soul Bossanova' en 'I Will Follow Him', gevolgd door 'Auld Lang Syne' met een schitterende David Thornton op euphonium. Als apotheose speelden beide bands samen nog 'Gaelforce' en 'Windows of the World'. Vermoedelijk door de vermoeidheid van de muzikanten van Black Dyke klonk vooral dat laatste minder transparant dan de première door Yorkshire Building Society vier jaar eerder (op de cd 'Highlights of the European Brass Band Championships 2000', DOY CD114). Ook hier beklijfden vooral de solisten, Thornton en alto Lesley Howie.

Van alle opnames op deze cd zijn zeker betere versies te vinden, maar wie deze selectie ziet zitten en live-opnames nog altijd echter vindt klinken dan perfect studiowerk, kan met 'Kapitol Brass' geen miskoop doen.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.