De zomer is aantocht en voor talloze clubgangers betekent dit slechts één ding: Ibiza lonkt! Voor zij die zich binnen enkele maanden weer voluit te goed gaan doen aan zon, zee, sex en housemuziek, maar nu reeds een voorproefje willen is er (binnekort) 'KM5: Ibiza 2005'. Deze verzamelcd, genoemd naar de gelijknamige club in een idyllische uithoek van het meest hedonistische eiland ter wereld, is dit jaar aan zijn vijfde uitgave toe. De reeks - op te vatten als een soort terugblik op of opwarmer voor het vorige, respectievelijk komende feestseizoen - serveert naar traditie een aantal bekende en minder bekende lounge- en househits, netjes verspreid over twee schijfjes.
De eerste cd bevat zoals voordien vooral downtempo tracks, gaande van typische chill-out, over lounge en nu-soul. Openers 'Onto The Light' (Adani & Wolf ft. Neobe) en 'Venice Beach' (The Egg) zijn ondertussen oude bekenden in het milieu. Glooiende beats, ijle synthmelodiën en hier en daar een streepje in galm verdrinkende stem of (slide)gitaar; de formule is niet echt origineel, maar werkt niettemin ontspannend. De repititieve strijkers en improviserende jazzy saxriedels van Praful's 'Sigh' zetten die relaxerende toon fijn verder. Jammer genoeg is het dan uit met de pret. Flowriders' cominatie van broken beat en soul ('Roots Go Deep') klinkt geforceerd 'organisch', 'Follow Her' van Camiel is pure cocktailbarkitch en Clashing Egos' bijdrage is ronduit saai. Max 404 overtuigt dan weer wel met een slepende, funky electrotrack die vocaliste Hülya K. op het lijf gescherven is. Gerd ('In Love With You') zet vervolgens recht waar de Flowriders de mist ingingen, waarna onze landgenoot Sven Van Hees en Clashing Ego's hun zuiderse ding doen zoals het hoort. Na andermaal twee dowtemposongs volgens het boekje trekt Max Sedgley's veelgehoorde 'Happy' het tempo lichtjes op, om zo de brug te leggen naar cd twee - die naar gewoonte meer op de dansvloer gericht is.
Oude rot in het vak Marc Moulin mag de dans openen met het fluwelen 'Silver (Who Stole The Groove)', waarna Sweet Coffee in regelrechte St.Germain-stijl komt opzetten met de eerste echte 4/4-beat. Een gesamplede James Brown komt daarbij vertellen dat hij zich goed voelt en dat is ook wat de luisteraar doet tegen de tijd dat 'Changing' (Brown en Steve Littlemen) door de boxen schalt. Het feit dat alle tracks hier vlot aaneengebreid werden zorgt bovendien voor een continue groove, zodat het met de ogen gesloten niet moeilijk is om zich in exotische oorden te wanen. Zowel Phonique ('For The Time Being'), als Gerd ('Fire In My Soul') en Ray Mang ('Who Said Boogie') leveren elk een fijne deephousetrack af met soul-, disco- en zuiderse percussie-invloeden. Iets strakker gaat het er aan toe bij Remski & DB en Swirl People (ft. Cathy Do Canto), waarbij vooral deze laatsten terugkeren naar de essentie van de house. Een droge, pompende kickdrum, opzwepende hihats en percussieroffels, minimale keyboardriedels en een zwoele vrouwenstem: eenvoudig, maar doeltreffend! Wat volgt zijn stuk voor stuk vocale zomerhits (in spe): 'Most Precious Love' van rijzende ster Blaze (ft. Barbara Tucker), 'Strings Of Life' van Soul Central (ft. Kathy Brown), 'This Is Not Correct' van Charles Schillings en Silicon Soul's zwoele 'Folie à Deux'.
'KM5: Ibiza 2005' lost zowat alle zomerse verwachtingen moeiteloos in, al zou men kunnen opperen dat het af en toe iets avontuurlijker kan. Vermoedelijk is dat echter niet de sfeer die de mensen van de KM5-club willen oproepen. Lekker languit in de oosterse zitzak met een frisse cocktail in de hand, genieten van het mooie volk of op de dansvloer wegdromen in een zachte zomernacht; een mens heeft soms niet meer nodig dan dat. Niet?

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.