Het Jamaicaanse volk schildert zichzelf maar al te graag af als verdrukt en verbannen, zoekend naar een terugkeer naar het Beloofde Land, Israël. De muziek waarmee deze boodschap gepredikt wordt, reggae, heeft de wereld echter stevig in de ban. Er bestaat geen continent waar tropisch gefeest wordt zonder typische reggaeritmen en in zowat elke cultuur of natie sijpelt dit gelukzalige genre door. Putumayo focust op de crossover tussen latino en reggae: een gouden huwelijk dat vooral in Spanje en Zuid-Amerika creatieve vruchten lijkt af te werpen. Deze verzamelaar gaat verder ook meer dan anders in op traditionele klanken, ondanks soms erg recente en moderne bijdragen. Hierbij heeft het Caraïbische element ook duidelijk de overhand. Jah Rule!

'Conversaciones Incompatibles' van Muchachito Bombo Infierno opent in elk geval in pure reggaestijl. Diepe bas, vrolijk en gezapig gitaarthema en voorzichtige blazers zorgen voor een prima roots-kader. Enkel een nogal ongewone tempoversnelling en de Spaanse zang komen niet-Jamaicaans over. Dat stoort echter in geen geval, aangezien authenticiteit hier hoog staat aangeschreven. Zo is 'Charito Va' van het Spaanse Radio Malanga een heerlijk zwoele, gezapige ballade die voortdrijft op een diepe, dubbende basgroove. De ene song klinkt wat vlotter dan de andere, maar toch blijft deze cd mooi in een traditioneel reggae-kader dat moderne urban, hiphop- of ska-mengvormen geen kans geeft. De muzikale lijn op deze Putumayo-plaat is dan ook minder grillig dan op andere. Toegegeven, Cultura Profética uit Puetro Rico laat een salsaritme in zijn geweldig sensuele 'Reggae Rústico' doorschijnen en anti-Pinochetband Gondwana maakt gebruik van een houten fluit als folklore-ingrediënt. Zo straalt er inderdaad een zacht latinozonnetje doorheen deze Jamaïcaans klinkende cd, die wel heel wat afwisseling biedt: Ticklah presenteert diepe echodubs in het nogal tegendraadse 'Si Hecho Palante' en Los Cafres uit Argentinië houdt vast aan een droog en stak rootskader waarin heerlijke hammondvibraties een mooi plekje krijgen. Hoewel vaak samen gezongen, mooie Spaanse stemmetjes op 'Latin Reggae' veel aandacht durven op te eisen, is de instrumentale vakkundigheid en virtuositeit hier dus zeker even groot.

Het is spijtig dat 'Reggae Latin' niet zo vlot klinkt als de omgekeerde titel die hier gebruikt is, die vlag had zijn lading veel beter gedekt. Dat is echter een detail. Onthoud vooral dat dit een erg consistente, hoog kwalitatieve en traditioneel klinkende verzamelaar is. En onthoud ook gerust dat 'Accion International' voor elke verkochte cd Latijns-Amerikaanse kindertjes een stuk beter kan onderwijzen en begeleiden.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.