Heel wat dj's meten hun waarde aan het aantal mix-cd's dat ze al in elkaar hebben mogen draaien. De Italiaan Marco Carola heeft van dergelijke compensatietechnieken geen last, want na meer dan tien jaar in de dancescene te spenderen, brengt hij nu pas zijn eerste mixalbum uit. Hij doet dat in de gerenommeerde Fabric-reeks (niet te verwarren met FabricLive, al is het verschil miniem). Carola is technisch een van de strafste dj's: hij bespeelt steeds drie draaitafels en een sampler. Muzikaal draait hij wat mee met de wind. Daarom is het dus allemaal minimal wat de klok slaagt op deze Fabric 31.

Maar Marco Carola waarschuwt de luisteraar: "when I'm sampling minimal, it doesn't mean I'm sampling boring minimal". En daar heeft hij groot gelijk in, want in 18 tracks laat hij horen dat minimal vele gezichten heeft. Het is ook allerminst boring door het verschroeiende tempo dat Carola aanhoudt in het begin van zijn mix. De tracks klokken zelden voorbij de vier minuten af.
De Italiaan begint met de psychedelische minimal van Matt John om die dan naadloos te laten overvloeien in 'Eclat and Prudo' van Erikotanabe. Deze track laat horen dat Carolo ooit nog het wat naar foute kitsch smakende Italo Disco heeft gedraaid. Daarna vliegt Chris Carriers 'Sure Shot' in de mix om al een eerste hoogtepunt te plaatsen. De stuwende beat en het monotone, maar oppeppende getik doen verlangen naar een dansvloer. Carola legt daarna meer de klemtoon op melodie met 'You Got Good Ash (Gabriel Ananda Remix)' van Marek Bois. Een track later etaleert Marco Carola de funky kant van minimal met Fushiphorm en 'I Am...You! (Someone Else Remix)'. Carola blijft nog even in een funky bui met 'Nakuta' van Timo Antilla en 'Cilindro' van Barem. Daarna neemt hij wat gas terug, maar kiest daarvoor nogal rommelige tracks en hij geraakt niet echt uit een stroom van monotone en weinig tot de verbeelding sprekende tracks. Het wordt pas weer interessant wanneer Carola 'Kicker' van Marc Houle in de mix zwiert. De verknipte stem, de vreemde geluidjes, de zachte beat en de funky shuffle werken heerlijk aanstekelijk.
Caroloa sluit dan af met onvervalste, maar wat platte, feestplaten van Microfunk, Details en Dario Zenker. Hun tracks bevatten een stevige, minimale beat, maar de melodie is zo eenvoudig kinderlijk dat ze wel werkt op een dansvloer, maar bij een gewone luisterbeurt een lichte vorm van irritatie veroorzaakt. Tenslotte mogen Ernie en Alex Smoke het niveau nog wat komen opkrikken. 'Escrarabajos' van Ernie doet met zijn hyperkinetische synths de luisteraar zo zweven. 'Plunder' van Alex Smoke vindt een mooi evenwicht tussen onderkoelde beats en een warme melodie. Het is dan ook niet meer dan normaal dat Carola deze twee tracks wat ademruimte geeft door ze langer dan vijf minuten te laten spelen.

Minimal heeft vele gezichten en dat bewijst Marco Carola met zijn allereerste mix voor Fabric. Carola mixt alle stijlen fijntjes en aan hoog tempo in elkaar waardoor het zelden gaat vervelen. De trackkeuze heeft niet altijd een constant niveau maar het geheel geeft wel een fijne staalkaart van wat er zoal in minimalland te vinden is. Daarom is deze Fabric 31 geen hoogvlieger geworden, maar een fijn schijfje voor in de auto richting feest.

Meer over V/A - Marco Carola


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.