Het Souljazz-label is toe aan zijn release nummer honder en richt de spots voor het eerst op een genre dat zij al tien jaar links heeft laten liggen: disco. De wortels van deze stijl liggen in de orkestrale soul van eind jaren zestig, maar ook andere muziekstromingen hadden hun invloed. Eén van de eerste disco-dj's, Nicky Siano, presenteert hier een paar vergeten dansvloervullers uit het verleden.
De naam Siano zal maar weinig mensen bekend in de oren klinken, maar hij is één van de weinige dj's die zowel in Studio 54, Paradise Garage als The Loft heeft gedraaid. Deze drie discotheken die hun deuren openden in het New York van de jaren zeventig stonden aan de basis van het disco-genre en zouden een niet te onderschatten invloed hebben op de muziekgeschiedenis. Legendarische dj's Larry Levan en Frankie Knuckles zetten hun eerste stappen in het danswereldje onder de hoede van Nicky en artiesten zoals Grace Jones maakten hun debuut in de club. Hedonisme vierde toen hoogtij, zebrapaden cocaïne gecombineerd met sloten drank hielpen de feestvierders om zich helemaal te verliezen in de muziek. De dj stond toen niet centraal maar wel de muziek die bestond uit nummers met een kop en staart plus teksten die hoop en houvast gaven. The Supremes, The Bar-kays en The Isley Brothers zijn hier allemaal present met soulnummers die vandaag niet zullen overleven op de dansvloer maar wel laten zien dat een dwingende beat vroeger geen must was. De plaat staat vol met voorbeelden dat het destijds niet enkel disco was wat de klok sloeg: 'Exuma' van Exuma mixt Afrikaanse invloeden met Amerikaanse rootsrock tot een vreemde cocktail die wonderwel past bij de rest en 'Harlem' van Bill Withers is dan weer een gevoelige ballade maar wel met de gepaste swing. In goeie Souljazz-traditie is deze cd voorzien van een uitgebreid boekje met veel foto's en het gros van de nummers is voorheen nog nooit op een compilatie verschenen.. Dit is alweer verplichte geschiedenisles met een fraaie selectie songs die nu eindelijk de aandacht krijgen die ze verdienen.
'The Gallery' is een overzicht dat laat zien dat de discobeweging meer is dan uitzinnige kledij en een stampende beat. Het genre heeft zijn wortels in funk, soul, gospel en rock. Nicky Siano laat hier een glimp zien van het spiritueel gevoel dat destijds gepaard ging met disco: dat muziek een universele taal is die mensen samen brengt.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.