Na drie dubbel-cd's met daarop een gevarieerde selectie uit recent verschenen brassbandalbums, besloot de Engelse brassbandspecialist World Of Brass om een dubbele dvd uit te brengen. Veertien tracks uit de periode tussen 2003 en 2006 worden aangevuld met de opname van de winnende uitvoering op de eerste Engelse Kampioenschappen in Birmingham (2006). Foden's Richardson Band won dit nieuwe concours met het technisch uiterst veeleisende 'Dances and Alleluias' van Philip Sparke. In dit minder gekende, maar erg mooie werk zitten enkele prachtige solo's voor het zwaardere koper als bastuba, euphonium en zelfs bariton (een iets kleiner euphonium dat over het algemeen stiefmoederlijk wordt behandeld).

De oudste opnames komen van de Europese Brass Band Kampioenschappen (EBBC) van 2003: de wereldpremière van 'Kongolela' door de Noren van Stavanger Brass Band en de werkelijk bovenaardse kippenveluitvoering van 'Reunion and Finale' door de Yorkshire Building Society Band. Het werk is op zich al ontroerend maar deze uitvoering drukt de luisteraar diep de zetel in, niet in het minst dankzij de solisten - de twintigers Sheona White op alto, Iwan Williams op bugel (nog steeds zwaar ziek), Michael Howley op euphonium en oude rot Peter Roberts op sopraancornet. Zowel Stavanger als Yorkshire zijn op de eerste dvd nog tweemaal van de partij. In 2004 behaalde Yorkshire haar achtste Europese titel in negen jaar met onder meer een schitterende uitvoering van het plichtwerk 'St.Magnus' en op het galaconcert na de wedstrijd zien we Sheona White innemend en virtuoos soleren in 'Capriccio Brilliante'. Stavanger laat een zwangere Margrethe Tønnesen een enorm beheerste solo op bugel spelen in 'Domen' van Jan Magne Førde, die ook 'Kongolela' schreef. Zowel in het laatstgenoemde werk als in 'Domen' en 'Symphonic Dances from West Side Story' experimenteert deze Noorse topband met verschillende podiumopstellingen.

Heel bijzonder is ook 'Extreme Make-over', het plichtwerk van de EBBC editie 2005: voor de gelegenheid werd een compilatie gemaakt waarin alle deelnemende bands even te zien zijn. Hier horen en zien we ook onze eigen Brass Band Willebroek precies in de scene waar een aantal muzikanten op getunede flesjes blaast. De eerste dvd sluit af met de mooie klezmer 'Chassidic Dance' door de Amsterdam Staff Band. De International Staff Band, een andere band die verbonden is aan het Leger des Heils, opent de tweede dvd met 'Golden Slippers', waarin cornettist David Daws de hoofdrol speelt. Euphoniumspeler David Childs soleert dan weer in de hymne 'Benedictus', begeleid door de Buy As You View Band met vader Robert als dirigent. De Black Dyke Band selecteerde uit het jubileumconcert voor hun 150-jarig bestaan het mooie concourswerk 'Journey To The Centre Of The Earth' en het jazznummer 'Things Ain't What They Used To Be' met als solist James Morrison. Na een grappig verhaaltje over zijn dagen als jonge muzikant, geeft Morrison een staaltje van zijn technisch kunnen weg: eerst past hij op trombone de techniek van multiphonics toe – hij speelt tot drie noten tegelijk op zijn trombone – en alsof dat niet volstaat wisselt hij moeiteloos tussen die trombone en trompet. De blik van bugelspeler John Doyle op de achtergrond spreekt boekdelen: van verbazing tot een niet-begrijpend hoofdschudden. Na het relatief bekende 'Riverdance', een opname van het galaconcert door Black Dyke na de EBBC van 2006, volgen nog 'Funky Brass' door Brass Band Oberösterreich en het al vernoemde 'Dances and Alleluias'.

Deze compilatie-dvd is een erg mooie smaakmaker en als sampler – want dat is het – bereikt deze dubbelaar volledig haar doel. 'Now That's What I Call Brass vol. IV' is een mooie introductie in de brassbandwereld en slaagt er zelfs in om rabiate dvd-sceptici ("Goede klank behoeft geen beeld") te boeien.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.