Om Records, het vermaarde elektronicalabel uit San Francisco dat de wereld veroverde met cd-reeksen als 'Om Lounge', 'Sounds of Om', 'House of Om' en 'Mushroom Jazz', hield een goed jaar geleden een nieuw sublabel boven de doopvond: Om Hiphop. Daar waar de hiphopreeks 'Deep Concentration' op het moederlabel in het verleden nog focuste op experimentele en vaak instrumentale, losse tracks, wil het nieuwe label naar eigen zeggen uitgroeien top een echte 'stal' van progressief hiphoptalent, met de nadruk op het uitgeven van volwaardige langspelers. Dat Om Hiphop na soloreleases van onder andere Colossus en Strange Fruit Project nu toch komt aandraven een verzamelaar is dan ook vooral te wijten aan het feit dat de cd in de eerste plaats een staalkaart wil zijn van wat het label de komende maanden zoal in petto heeft.

'Om Hiphop: Volume One' schiet letterlijk uit de startblokken met twee tracks die qua beats opvallend sterk op elkaar lijken. Beiden ritmetracks drijven op een zware, minimale partybeat en worden na verloop van tijd aangevuld met droge percussieroffels en nu en dan een vette scheut synthesizer. Daar waar rappers Zion I and The Grouch ('Hit'em') resoluut gaan voor opzwepende stoer gebrul, kiezen Ladybug Mecca (ex-Digable Planets) en Raheem DeVaughn voor een iets subtielere, bijna jazzy vocale stijl. Kenny Dope's hoekige remix van 'Dogg Star' komt desondanks nooit echt van de grond. Ook Erykah Badu wordt door de jongens van Strange Fruit Project niet echt voorzien van de track die ze verdient, ook als is de beat van 'Get Live' origineler en melodieuzer dan zijn voorgangers. De raps klinken snedig en overtuigend, maar de vraag blijft waarom ze een oorstrelende Badu veroordelen tot het meezingen van het refrein. E Da Boss feat. Gift of Gab & Lateef the Truth Speaker slagen er gelukkig wel in de plaat definitief open te breken met het vrolijk springerige, door live-achtige drums gedreven 'Go Left'. Compleet contrasterend is het daarop volgende 'Pistol Whipped' van The One waarin een loodzware slome beat 'gepimpt' wordt met een vuil zoemende elektrobaslijn en psychedelische close-harmony koortjes à la George Clinton. Daar waar Zeph & Azeem ('Play the Drum') behoorlijk diep en spitsvondig rappen over een kinderkoortje en een meeslepende tangosample, doet J-Boogie's Dubtronic Science aan de zijde van Deuce Eclipse iets vergelijkbaar over een smeuïg mariachideuntje in 'Que Pasa'. Wat bij een eerste beluistering vrolijke latino-hiphop lijkt, compleet met koebellen, dwarsfluit en een moddervette baslijn, blijkt bij nader inzien een intelligente aanklacht tegen racisme.

Het zijn echter Colossus & Azeem die wat later de muzikale hoofdvogel afschieten. In 'From the Lab' wordt aanvankelijk pretentieloos met de beat meegerapt, maar mag de knappe, sfeervolle ritmetrack voor de resterende drie minuten de solotoer op. 'Make u Fly' (een tweede bijdrage van Zion I & The Grouch) is vervolgens een redelijk melige ode aan de vrouwen, terwijl Strange Fruit project de bbq-hiphoptoer op gaan met 'Good Times'. Pas echt interessant wordt het wanneer J Boogie en zijn collega's uitpakken met een zenuwachtig, jazzy 'PPP'. De loodzware bas en droge 'broken beat' lijken recht uit de kluis van Jazzanova te komen. Met 'Hot Mamma' persifleert The One andermaal The Parliament, terwijl Zeph & Azeem ('Rise Up') tonen dat ze ook de zuiderse crunkstijl meester zijn. Een snaredrum als een zweepslag, een raggarefreintje, bleepy elektronica-accentjes en wat slome raps, meer is er niet nodig om een zweterige menigte te doen trillen met de billen. Tot slot serveert Om Hiphop een pretentieloos, laidback soulnummertje van Raashan Ahmad ('Happy') en klassieke, maar perfect uitgevoerde nu-soul van Colossus feat. Flash ('Contemplating').

'Om Hiphop: Volume One' is als een dik uur durende trip naar de toekomst van het label veelbelovend, maar bevat jammer genoeg te weinig verassingen om echt 'progressief' te zijn. Dit is leuke, onderhoudende en veelkleurige hiphop van een meer dan behoorlijke kwaliteit, maar meer ook niet.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.