Op deze cd heeft Rykodisc enkele van de grootste en invloedrijkste bluesmuzikanten van de eerste helft van de 20e eeuw bij elkaar gebracht. De meesten waren actief tot hun oude dag, maar hun belangrijkste werk dateert meestal van voor de jaren '50.
Van Blind Lemon Jefferson, één van de populairste bluesartiesten van de jaren '20, staat 'Black Snake Moan' op het menu. Het nummer wordt gedragen door een levendige stem. Het gitaarspel is echter nogal rudimentair, net zoals het nummer zelf. Wellicht de bekendste naam is Lead Belly. Deze heer trok jarenlang rond, werkend en muziek spelend. Toen hij in de gevangenis zat, werd hij ontdekt zodat hij pas vanaf de jaren '30 begon op te nemen. In 'Borrow Love & Go' zijn al veel rock 'n' roll elementen te ontdekken. Vooral het ritme stuurt in die richting. Ook 'Big Fat Woman' doet met een swingende piano en dito zang al aan de jaren '50 denken. 'De Blues' is een echte blues met bijbehorend klagelijk gezang. Daardoor sleept het ook wat en kan het niet overtuigen. Een andere blueslegende is Big Bill Broonzy. Een prachtige versie van 'Baby Please Don't Go' siert dit schijfje. Mooi gitaarwerk, een mengeling van landelijke blues met wat jazzinvloeden, en een stem als een klok. Een andere bijdrage van Big Bill Broonzy aan de muziekgeschiedenis is 'Ridin' On Down'. Tussen de gitaar door vertelt Broonzy over wat belevenissen op de rug van een ezel. Alles, van gele katten tot mooie vrouwen, passeert de revue. Het indrukwekkendste nummer van deze cd is 'Blues For Gamblers' van Big Joe Williams. In dit gokkersepos wordt Williams bijgestaan door een meeslepende harmonica om zijn verhaal te vertellen. Zijn 'Razor Sharp Blues' is wat minder overtuigend. Ook Sonny Terry met een wat eentonig 'Rock Me Mama' en Lightinin' Hopkins met de doorleefde 'Backwater Blues' komen aan bod.
Van compositie en gitaarspel zijn deze vroege bluessongs soms wat eenvoudig, misschien zelfs een beetje saai. De emotie die deze artiesten in hun nummers konden steken maakt echter veel van deze songs zeker de moeite waard.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.