Het vermaarde Fania-label betekende vanaf de jaren '60 erg veel voor de Latijns-Amerikaanse muziekscène in New York en in het bijzonder voor de salsa. 'Our Latin Thing' is een serie van opgepoetste compilaties van uitgaves uit die tijd. De tweede telg telt tien nummers.

Zoals te verwachten valt voor een compilatie, is de variatie groot. 'The Hustler' van Willie Colon begint met een ongekunstelde blazersgroove, om dan plaats te ruimen voor enkele solo's van piano en blazers. Het nummer gooit echter pas alle remmingen overboord wanneer de percussie meer en meer de vrije hand krijgt om los te barsten in een ritmische feest van jewelste. Benen tot beweging dwingen lijkt veel minder een doel voor een nummer als 'Pedro Navaja' van diezelfde Colon, vergezeld door Ruben Baldes. Na een heel korte instrumentale solo moet een zwoele, zomerse mannenstem het met de begeleiding van wat schaarse percussie stellen. Op sokkenvoetjes komen piano en bas binnengewandeld om vervolgens ook de blazers te betrekken in dit eerder dromerige maar ietwat langdradige nummer. Monguito Santamaria (vooral bekend als componist van 'Afro Blue', de jazz standard) duwt met 'Ne Ne' de luisteraar dan weer willens nillens de Cubaanse nachtclub in – inclusief vraag-antwoordkoortjes, geraffineerde piano en een snijdende, extatische trompetsolo. Met Joe Bataans versie van 'Shaft' (bekend geworden door Isaac Hayes), duikelt het album vervolgens de funk binnen. Maar niet alle selecties zijn even begrijpelijk. Ralph Roble's 'Come and Get It' is een overblijfsel van de boogaloo-stijl, een mengeling van Latijns-Amerikaanse invloeden en rock'n'roll. In die zin is het weliswaar een belangrijk deel van de muziekgeschiedenis van de periode die deze plaat bestrijkt, maar het is ook een vrij wijdlopig, vlak nummer.

'Our Latin Thing 2' heeft met namen als Celia Cruz en Monguito Santamaria zeker wat interessants in de aanbieding. Maar niet alle opnames zijn van even goede kwaliteit. Bovendien lijkt een aantal van de nummers het compileren niet echt waard.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.