Het kruim van de hedendaagse Duitse elektronicawizzards is vertegenwoordigd op deze 'Politronics' verzamelaar: een plaat die politiek en muziek over een zelfde kam wil scheren. Dat impliceert dus niet enkel extreme opinies, maar ook de meest uiteenlopende en bizarre technische effectjes en snufjes die zich soms zelfs zo sterk opdringen, dat de muzikale essentie ver zoek lijkt.
Politiek getinte muziek is in elk geval weer eens iets nieuws. De link tussen beide manifesteert zich auditief gelukkig zelden: muzikale geneugten gaan –god zij dank-niet gebukt onder provocerende politieke boodschappen. En toch is er blijkbaar een link. Voor de geïnteresseerden is die uitgesmeerd in een 40 bladzijden tellend boekje. Toegegeven, de sobere ambienthop van Agf laat een sensuele vrouwenstem uitspuien over het fascisme en veel titels op deze cd klinken nogal geagiteerd, maar het politieke is toch duidelijk ondergeschikt aan het muzikale. Veel nooit eerder uitgebrachte muziek op deze verzamelaar mag overigens gerust gehoord worden: Schneider TM mixt een nummer van Pulseprogramming en bekenden als Mouse On Mars of Scanner mogen ook even hun muzikale mening vertolken. In elk geval zijn de eerste 6 tracks op deze cd pareltjes van hedendaagse techniek (variërend van intelligente trance van Lawrence tot lome ambient van Thomas Fehlmann). Dit zweverige, gemakkelijk verteerbare eerste gedeelte is een oprechte verademing en luidt een mooie digitale toekomst in. Vanaf de bijdrage van Radio Boy gaat het echter mis. Chaos maakt plaats voor muzikale fijngevoeligheid en meer en meer verbrokkelt de samenhang in de nummers. Dat ontspoort in totaal abstracte bijdragen van onder meer Terre Thaemlitz die met veel ruis wat verknipte klassieke samples voorschotelt alsof er met de draaiknop de gehele AM frequentie wordt doorlopen. 'Inelegant Implementations' is als titel alvast niet slecht gekozen. V/VM vergeet zelfs nog de klassieke stukken, houdt enkel nog veel ruis en hier en daar wat onsamenhangende blieps over en verbergt dat onder de titel 'Things can only get Better'. Wat een politieke boodschap zeg!
'Politronics' contrasteert door een adembenemend mooie eerste helft af te schilderen tegen een afgrijselijke tweede. Of ook hierin een politieke boodschap verscholen zit is niet meteen duidelijk. Programmeren tot en met track 6 en op "repeat" zetten moet kunnen volstaan om tevreden te zijn met het eindresultaat.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.