Het is altijd even oppassen geblazen bij projecten die smalend uitpakken met titels als 'Dread Zeppelin', 'Motordread' of hier, 'Radiodread'. Het gevaar dat een gemakkelijke reggaebeat onder de oorspronkelijke muziek geplaatst wordt om met iets 'nieuws' uit te pakken, is immers groot. Gelukkig is dat op deze verzamelaar helemaal niet het geval. Grote reggaesterren als Horace Andy, Toots & The Maytals of Junior Jazz hebben de muziek van Radiohead verteerd en naar eigen kunnen geïnterpreteerd, wat leidt tot een leuke, maar vooral muzikaal erg sterke plaat die niet hoeft onder te doen voor de muzikale klasse van de originele songs.

Eerste fijne vaststelling is dat 'Radiodread' telkens opteert voor de rustige en melodieuze reggaevarianten en drukdoende dancehall of ragga niet aan bod laat komen. Trompetjes, gitaartjes en reggaepartijen op keyboard primeren boven bonkende beats of onaards diepe basdreunen. Tweede opmerking is dat ongeveer de helft van de twaalf artiesten (de twee dubversies als bonus niet meegerekend) ervoor geopteerd heeft niet aan de structuur van de originele nummers te raken, maar er voorzichtig wat reggae-invloeden onder te steken. Op die manier wordt de klemtoon vooral op de specifieke vocale invulling gelegd. Zo worden 'Airbag' door de prachtig verheven, nasale stem van Horace Andy en 'Exit Music for a Film' door klassieke crooner Sugar Minott prachtig en subtiel naar eigen hand gezet. Ook de harmonieuze gezamenlijke man/vrouw zangen van Morgan Heritage geven de versie van 'Electioneering' een prachtig eigen timbre en houden een mooi evenwicht tussen vlotte feestreggae, echoënde dub en glorieuze gospel. De andere helft Jamaicaanse artiesten heeft echter een serieuze draai gegeven aan de originele Radiohead songs en zorgt zo voor aangename verrassingen. 'Paranoid Android' wordt al heerlijk ingefluisterd door de minder gekende Kirsty Rock, maar de wervelende blazersoutro ervan vormt zeker één van de hoogtepunten van dit plaatje. Toots & the Maytals trekken niet enkel de tekst van 'Let Down' naar zichzelf toe, maar laten met de hoge kwaliteit van hun mooie skaversie van het nummer uitschijnen dat ze het zelf geschreven hebben. Meest bizar is misschien nog de bijdrage van Menny More, een rasta die wél uit de jonge, meer energieke garde reggae-artiesten afstamt. Zijn minimale versie van 'Fitter Happier' toont niet enkel aan dat raggaritmen dankzij de nodige echo's wel degelijk kalmerend kunnen werken, maar is met warm ingefluisterde, gesproken teksten ook een kort moment van pure mystiek.

Dub, rootsreggae, ska,...: 'Radiodread Easy Star All Stars bevat voldoende variatie om van a tot z te blijven boeien. Meer nog, er is gestreefd naar een erg hoge kwaliteit. In het merendeel van de nummers vindt een chemische reactie plaats tussen de invloed van Radiohead en de interpreterende reggaester. Lachen mag dus gerust, maar genieten is ook zeker de boodschap!

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.