Het Franse Radio Nova staat internationaal gekend om zijn reggaeprogramma's. Vooral rootsreggae en dancehall uit de jaren '60 en '70 zijn de specialiteit van deze zender. Vandaar dat de samenstellers zich eveneens toegelegd hebben op een promotioneel visitekaartje met obscuur, moeilijk verkrijgbaar materiaal uit stoffige Jamaïcaanse platenwinkels. Hoewel aan de kwaliteit en het veelvuldig gekraak te horen het stof beter even van sommige vinyls was geblazen, staat een traditioneel, oorspronkelijk gevoel in deze rasechte reggae centraal.

Dat moeilijk verkrijgbare rootsreggaenummers niet altijd even gelukkig uit de hoek komen, is vrij vanzelfsprekend. Sommige eps of singles zijn niet altijd enkel omwille van financiële beperkingen in zeldzame oplagen geperst, maar zijn het gewoon ook niet altijd waard om een groot publiek te bereiken. Dat is bij de zestien tracks op deze sampler gelukkig zelden het geval. Een bewerking van Marcia Griffits van 'The First Time I Ever Saw Your Face' (Roberta Flack) is op zijn minst gezegd nogal pover en ook Delroy Wilson weet zich met 'Where Did our Love Go' van The Supremes weinig raad. Beiden komen over als een krampachtig ingezongen benadering van een hit op een goedkoop reggaeritme. Gelukkig wordt er verder niet al te veel gecoverd op deze plaat, maar wordt meer gemikt op echte, originele nummers. Grote zangers als Gregory Isaacs, Dennis Brown, Big Youth of Cornell Campbell zijn in de fleur van hun vocale kunnen vertegenwoordigd. Deze laatste keert met zijn hoge falsetstem overigens ook in de heerlijk lang durende afsluiter terug en zit verscholen in de eveneens iets minder geslaagde versie van 'Every Day is Like a Holiday' door The Sensations (een koor waar Campbell deel van uitmaakte). Verder zijn ook van de minder gekende George Barrett grote zangkwaliteiten te genieten. In 'Blind Man' benadert hij de aanstekelijke stem van Lenny Kravitz.

Dancehall liefhebbers komen ook even aan hun trekken bij toaster Tapper Zukie ('Ghetto Rock') en in het alleszeggende 'Dance Hall Vibes' van Jim Brown. Deze eerste overstelpt met typisch Jamaïcaans geratel een leuke dubplaat en laat zo horen hoe het niet hoeft, terwijl de bekende rasta Brown natuurlijk wel een pracht van een nummer weet neer te zetten. Een pracht van een ritmesectie vult zijn warme zang aan en sluipt meteen in de dansschoenen. Als toemaatje voor de ganjarokers en dubfreaks staat tenslotte tegen het einde aan een meer dan een kwart eeuw oude, maar toch tijdloze track van Scientist genoteerd ('Round 1'), die samen met Prince Jammy werd opgemaakt.

Deze verzamelcd bevat niet altijd even blinkend goud. Radio Nova zou zijn status echter niet opgebouwd hebben moest ze kwalitatief zwakke muziek uitbrengen. Deze verzamelaar bevat dus een rijke variatie en erg leuke, vrij zeldzame reggaenummers. Hoewel die niet altijd even overtuigend overkomen, blijft het leuk om te ontdekken waar de vruchtbare wortels van het genre zitten.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.