De hoogdagen van de 'frithop' en groepen als Kia, ABN en 't Hof Van Commerce liggen al enkele jaren achter ons, maar bij onze Duitse buren doet hiphop van eigen bodem het blijkbaar nog altijd zeer goed. Een goed jaar geleden bracht Zyx Music - vooral gekend om zijn commerciële house- en r&b-compilaties - tamelijk onverwacht de hiphopverzamelaar 'Reimkraft' op de markt. Ondanks het feit dat er op de plaat uitsluitend Duitstalige rapacts te beluisteren waren, kreeg ze (in Duitsland) heel wat bijval. In de hoop dit succes in 2004 te kunnen herhalen, brengt het label nu een tweede compilatie uit.
Op 'Reimkraft 2' staan opnieuw meer dan 30 tracks, verspreid over twee cd's. De schijfjes bevatten naar goede Zyx-gewoonte vooral de meest bekende en commercieel succesvolle artiesten, maar hier en daar kan men ook een glimp van de Duitse 'underground' opvangen. Geografisch gezien ligt de klemtoon op het op cultureel vlak immer toonaangevende Berlijn, maar ook andere Duitse grootsteden komen aan bod. Zo mogen, naast voor de hand liggende acts als Fler ('Aggroberliner'), Spontan ('Sowieso'), Mc Rene ('Backstagepass') en Sido ('Fluffies im Club' / 'Mein Block'), ook Hamburgse artiesten als Fünf Sterne Deluxe ('Wir Sind im Haus'), Das Bo ('Ich hab Rap für Dich') en Ferris Mc ('Feieralarm') hun ding doen. Franky Kubrick ('Hypnotisiert') mag Stuttgard op de hiphopkaart zetten, terwijl Free'z en Heine Selassie ('Keine Zeit') München in het spotlicht plaatsen. Hoewel de meeste van deze rapcrews volslagen onbekend zijn bij het Belgische publiek, hebben ze in eigen land stuk voor stuk enkele (club)hits op hun naam staan. Niettemin krijgen naast de gevestigde waarden ook enkele opkomende collectieven de kans om te schitteren. Daarbij maken vooral de K*Rings Brothers ('Si Tacuisses'), Chefetage ('Tanz Der Teufel'), Nesti ('Meinungen') en Tengu ('Schon wieder so'n Tag') een positieve indruk. Hoewel redelijk wat tracks op het vlak van tekst en productie een nogal clichematige - Amerikaans geïnspireerde - indruk achterlaten, klinkt 'Reimkraft 2' globaal gezien verrassend fris en vrolijk. Hiphop met reggae-, dancehall-, raï-, rock- en electro-invloeden, het kan bij onze braadworstetende vrienden blijkbaar allemaal.
Het feit dat het voor een anderstalige luisteraar niet altijd evident is te begrijpen waarover deze Duitse straatpoëten het in hemelsnaam hebben, mag hoegenaamd de pret niet drukken. Alleen al de beats, de samples, de scratches en de vaak begeesterende flows van de mc's maken van deze plaat een vermakelijk ding. Ruimdenkende hiphoppers kunnen deze dubbelcd zien als een betaalbare manier om de Duitse concurrentie aan het werk te horen, terwijl voor al die anderen dit misschien dé uitgelezen kans is om op het volgende feestje een lekker politiek incorrect schijfje op te leggen. Viel Spas!

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.