De in Kopenhagen residerende Zweed Martinez bracht begin dit jaar voor het eerst een cd uit op zijn geliefde label Out Of Orbit. 'Restructured Layers' stelt een groot deel van de catalogus van het vermaarde technolabel beschikbaar voor de dance-liefhebbers die geen zin of geld hebben om tientallen vinylplaten aan te schaffen. Toch is deze release geen 'gewone' verzamel- of mix-cd, maar een originele, zeventig minuten durende muzikale collage van loops en samples waarin de individuele tracks haast niet meer van elkaar te onderscheiden zijn.

Men kan 'Restructured Layers' dan ook het best vergelijken met de typische 'megamix'-cd's van het begin van de jaren '90 waarop kleine stukjes tophit elkaar aan een verschroeiend tempo opvolgden. Alleen heeft Martinez vandaag een heel andere platenbak en veel geavanceerdere technologie (lees: de steeds populairder wordende Ableton Live-software) om mee te spelen, zodat deze plaat veel meer wordt dan de som van de achtendertig gebruikte tracks.

Vanuit een sfeervolle intro van galmende fluittonen komt Martinez opzetten met Detroit-achtige technogeluiden die de boel op temperatuur moeten brengen. Pas als de juiste toon gezet is, komt de eerste 4/4-beat opzetten om vervolgens een uur lang niet van het toneel te verdwijnen. Van funky techhouse en iets melodieuzere clubhouse tot stampende italodisco en diepe, dubby techno, voor Martinez mag het allemaal in de mix, zolang het maar strak, minimaal en niet te euforisch is. De platenbaas speelt voortdurend met contrasten waarbij hij telkens een vloeiende reeks van iets melodieuzere 'luistertracks' plots afbreekt voor enkele minuten van beheerst, kurkdroog dansvloerpompen. Herkenbare loops worden niet zelden herhaald, zodat ook een zeker gevoel van continuïteit en trance aanwezig is, ook al evolueert de mix zonder ophouden. Bij momenten legt Martinez bovendien tot acht tracks over elkaar zodat geheel 'nieuwe' composities en geluiden ontstaan.

Met 'Restructured Layers' lijkt Out Of Orbit-baas Martinez een eigentijds vervolg te willen breien aan het 'Decks Fx And 909'-hoofdstuk dat technogod Ritchie Hawtin in 1999 schreef. Door bestaande technonummers – letterlijk - af te breken en met behulp van muzikale spitstechnologie weer op te bouwen trachten deze artiesten het gat tussen dj en muzikant op een creatieve manier dicht te rijden. Echt origineel is het concept al lang niet meer, maar dat kan de luisterpret niet drukken. 'Restructured Layers' is een tot in de puntjes verzorgde, hippe plaat die moeiteloos kan plezieren, zowel in de huiskamer als op de dansvloer.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.