Het befaamde Engelse reggaelabel Blood And Fire bestaat inmiddels meer dan tien jaar. Meer dan een decennium lang verspreidt deze firma op en top kwalitatieve, Jamaicaanse rootsreggae over heel de wereld en brengt ze oude kaskrakers opnieuw en in een kwalitatief hoogstaand niveau uit. Medeoprichter Mick Hucknall, zanger van Simply Red, is eens in de platenbakken gaan rondneuzen en heeft naar aanleiding hiervan twintig parels van klassiekers op deze 'Run it Red' bijeengebracht. Hij overziet hiermee een waar arsenaal aan hits die in de collectie van de reggaefan zeker niet mogen ontbreken.
Big Youth, King Tubby, Horace Andy, Gregory Isaacs, Prince Jammy, The Congo's, Yabby You: het zijn slechts enkele goddelijke namen die de deze verzamelaar bepalen. Variërend van traditionele rootsreggae tot diepe dub, schenkt deze beperkt uitgegeven verzamelaar een erg gevarieerd inzicht in het rijke aanbod van de inmiddels befaamde Blood And Fire stal. Vooral de grootmeester van de dub, King Tubby, is bij deze Engelse vrienden erg geliefd en een groot deel van zijn catalogus is door hen overgenomen. Niet verwonderlijk dus dat er ook een paar heerlijke Tubby dubversies op deze verzamelaar zijn opgenomen. Een diepe basgroove, vlak sissend drumwerk en een heerlijk Caraïbisch gitaartje maken de weg vrij voor oeverloos diepe echo's, samples door ondermeer Horace Andy ingezongen en vleugjes van vrolijk blaasgeweld. Zo staan er niet enkel vijf erg strakke nummers van de man op deze verzamelaar, maar eindigt dit plaatje ook met het prachtige 'Rock Vibration', ingezongen door compagnon Yabby You. Daarnaast springen zeker ook instrumentale reggaebijdragen van Prince Jammy of Jackie Mittoo in de kijker, waarbij een wervelend moogspel het strakke ritmekader erg warm aanvult. Die variatie tussen instrumentale en heerlijk ingezongen songs (met als hoogtepunt ondermeer 'Stone' van Prince Alla), vormt een aangename trip die zelfs meer dan twintig tracks of zeventig minuten lang zou mogen duren. Met Gregory Isaacs' 'Mister Know it All' en Stylford Walkers 'Deuteronomy' worden per uitzondering ook langere versies op dit verzamelalbum opgenomen. Op deze buitenbeentjes na, wordt mooi op drie minuten afgeklokt. Dat geeft soms nogal een verhakkeld gevoel, maar respecteert wel de voornaamste bestemming van deze hits: die van de radio.
Fans die al in het bezit zijn van de verzamelaars 'Dub Gone Crazy 2' en 'Dub Like Dirt', hebben helaas al wel bijna de helft van de songs van deze 'Run it Red' in bezit. Dat neemt natuurlijk niet weg dat deze verzamelaar een pracht van een overzicht geeft van de inhoud van het Blood and Fire label en tegelijkertijd heerlijke, originele zomerdubs netjes op een rijtje zet. Zet die stereo dus maar gerust een beetje harder.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.