Strange Breaks & Mr thing' is een verzamelalbum samengesteld door dj Mr Thing. Hij ging door zijn ongetwijfeld indrukwekkende platenkast en selecteerde daaruit een aantal nummers die als gemene deler hebben dat ze funky en obscuur zijn, een traktatie voor verzamelaars en liefhebbers van oude funk dus. Het idee achter deze compilatie is dat de uitgekozen nummers gebruikt worden door de dj als samplemateriaal in zijn set of reeds gebruikt zijn als basis voor een nummer. Een voorbeeld hiervan is 'The Tramp' van Brother Lloyd's All Stars, dat gebruikt werd door Coldcut.

De muziek is zonder uitzondering bijzonder dansbaar: Vette baslijnen, verknipte drumritmes en wah-wahgitaren spelen de hoofdrol in elke compositie. De nummers komen ondanks hun verschillen uit alle hoeken van het muzikale spectrum, sommige hebben hun oorsprong in de funk, maar anderen hebben een rockachtergrond of klinken eerder jazzy. Uit deze compilatie blijkt ook dat er buiten de Verenigde Staten uitstekende funkmuziek is gemaakt. Het Oost-Europese Bergendy bewijst dat zelfs het Ijzeren Gordijn niet bestand was tegen de kracht van de funk.

Het niveau van de verzamelaar is constant en hoog. Dat maakt het moeilijk om er hoogtepunten uit te pikken. Bijzonder is het exotische 'Calypso Rock' van Original Tropicana Steel Band, het klinkt ongewoon, maar is onweerstaanbaar swingend. ' Boxe et Violence' van Daniel J. White vindt zijn oorsprong in de jazz en is zeer origineel. Het opvallendste nummer is evenwel 'Preludium Cis Moll' van Josef Vobruba Se Svym Orchestrem, een klassiek werkstuk dat toch niet misstaat in deze compilatie.

'Strange Breaks & Mr Thing' is een verzamelalbum dat vergelijkbaar is met de blue breakseries van Blue Note. Mr thing baseert zich meer op de funk daar waar Blue Note meer op jazz gericht was. Deze compilatie is vooral een ontdekkingsreis die de minder bekende goden van een genre de kans geeft die ze lang geleden hadden moeten krijgen.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.