Het opzet van Putumayo om een bepaalde cultuur, land of continent te belichten is natuurlijk niet eindeloos. Vandaar ook de idee om rond een aantal opvallende muziekstijlen te werken. 'Tango Around the World' volgt een 'Salsa' en een 'Rumba Flamenco'-editie op die zich vanzelfsprekend niet tot geografische grenzen beperkt. De variatie op de cd is dan ook groot. De basis van tango mag dan wel het aparte driekwartritme zijn, maar dat neemt niet weg dat er ontzettend veel verschillende muzikale interpretaties bestaan. Deze verzamelaar zwiert heerlijk heen en weer tussen traditioneel en modern, introversie en temperament en beperkt zich zeker niet tot een publiek dat de juiste dansschoenen aan heeft.

Tango wordt een melancholisch karakter toegeschreven. De sereniteit en sierlijkheid die de dans uitstraalt, wordt vaak met een slepend spel van bandoneon of vedel opgesmukt waardoor de passie hoog oplaait. Diezelfde kracht en emotie keert op deze verzamelaar regelmatig terug, al is de afkomst soms minder exotisch dan zou kunnen verwacht worden. Zo kent een oud klinkend, instrumentaal nummer als 'Kangastus' zijn oorsprong in Finland, een land waar tango erg hoog wordt aangeschreven. Hoewel het genre ontstaan is in Buenos Aires en ook traditionele grootheden als Melingo (met heerlijk doorrookte stem) of harmonicaspeler Hugo Díaz hier hun ophef maken, reikt de cd toch een stuk verder. Wie dacht zich louter in te laten met dik halfuurtje rootsmuziek komt immers bedrogen uit. 'Tango Around the World' schuwt de moderniteit niet. Zo gaat 'Felino' van het eveneens Noord-Europese Electrocutango vergezeld van elektronische, verhakkelde ritmen en een jazzy pianospel. Het daarop volgende 'Gia Lingo' van het duo Alexis Kalofolias (van de populaire Griekse rockgroep The Last Drive) en Thanos Amorginos bevat een geleende sample uit de jaren '50 met heerlijk traditionele, krakende vrouwenstem, maar steekt daar een hypermoderne triphop en wat bedwelmende effecten onder. Opener 'Dimba' is dan weer een nummer van Ousmane Touré, voormalige zanger van de bekende Senegalese band Touré Kunda en is in het Maninka gezongen waardoor plots Afrikaanse invloeden bovenkomen. Zo zet dit plaatje elf tracks lang de deuren open voor tango in de breedste zin van het genre. De Portugese schoonheid Liana verweeft zwevende popelementen en een fadoritme doorheen haar bijdrage en de Braziliaanse Fortuna doet met haar hoge Jiddische stem haar Joodse afkomst alle eer aan, beiden zonder de rode draad van de tango echt te lossen.

Wie niet vertrouwd is met tango zal allicht enkele vooroordelen hebben betreffende mogelijke beperkingen van deze plaat. Ook ditmaal verkent Putumayo echter zijn wereld en toont aan dat in dit genre geen sprake is van ooglappen. Met elementen als passie en elegantie als constanten en met een universeel zwoele en ontspannende sfeer voorop, gaat 'Tango Around the World' vele leuke kanten uit. Ditmaal gaat een deel van de opbrengst naar een project dat Braziliaanse straatkinderen ondersteunt en begeleidt (L.I.F.E. Agentina), dus enkel dat is al een reden om deze verzamelaar aan te schaffen.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.