Het hoeft allicht niet veel verduidelijking waar 'The Kings of Elektro' juist over gaat. De reeks 'Kings of' van Rapster Records laat befaamde voortouwtrekkers in een bepaald genre hun lievelingsplaten presenteren; op zich niet bijster origineel, maar wel efficiënt. 'The Kings of Elektro' volgt dan ook een reggae, house, hiphop en techno-variant op en doet dit met glans.

Hoe vreemd het ook mag lijken, elektro blijft een hype. De revival van het genre is inmiddels al zo'n dikke drie jaar bezig en het eind lijkt niet in zicht. Wat wel een feit is, is dat het zichtsveld ervan stevig verruimd is, mede dankzij creatieve geesten als hier vertegenwoordigd. Het eerste deel van deze dubbelaar is immers door Playgroup ofte Trevor Jackson (labelbaas van Output Recordings, bij wie The Rapture en LCD Soundsystem hun eerste releases hadden) in vorm gegoten, het tweede deel door het hippe Duitse duo Alter Ego (dat onlangs op I Love Techno Underworld verving). Beiden verkennen de grenzen van het terrein en – hoewel lekker droge hihats en beats veelal centraal staan – tonen aan dat oud en nieuw elkaar blijven vinden in het boeiend elektrowereldje.

Playgroup achtte het niet nodig om een aaneengesloten mix te maken en presenteert hier negentien, zo goed als los van elkaar staande tracks. Zoiets heeft natuurlijk zijn voordelen. De eerste cd schiet dan ook heerlijk alle kanten uit. Waar geopend wordt met spacy, lichtvoetig werk van Chris & Cosey, schakelt de dj meteen erna over op heerlijke oldskool hiphop met diepe bastunes (Just Ices 'Turbocharged'). 'Knowledge Me' van Original Concept (uit de blitse Def Jam-stal) is pure 80's disco, versneden met extra toegevoegde beats waarin zelfs gewag wordt gemaakt van Rappers Delight en Sugarhill Gang. Andere opvallers zijn een nummer van de softe new waveband Visage ('Pleasure Boys') in een heerlijke dance mix, het schitterende 'No UFO's' van Model 500 ofte acid pionier Juan Atkins en zelfs een nummer van Ryuchi Sakamoto, de beroemde Japanse keyboardvirtuoos. Ondanks een iets meer 'traditioneel' middengedeelte dat wel even aan elkaar gemixt is, denkt Playgroup dus vrij ruim. Wanneer tegen het einde aan zelfs de kitschband Dee Lite uit de kast wordt gehaald met 'What is Love' (gelukkig ook stevig onherkenbaar herwerkt), lijkt de rit compleet.

Alter Ego houdt zich iets meer vast aan een omlijnd verhaal dat knipoogt richting mechanische elektro, techno en Detroit en een stuk minder richting de 80's. Verder presenteren de Duitsers een hotlist van grote namen als Maurizio, Detroit Grand Pubahs, Chicken Lips, Kenny Larkin of zelfs Plastikman. Opener 'Neurotic Behaviour' van Psyche verraadt in elk geval al een meer ernstig karakter en gaat meteen de neurotische acid-toer op. Doorgedreven elektrobeats, diepe bassen en minimale samples laten zich vaak van hun meest schichtige kant zien. Alter Ego maakt hierbij wel een aaneengeregen mix, hoewel de heren hun platen bijna tot het einde uitdraaien. Met enkele krachtige momenten als Plastikmans 'Kricket' dat een stukje ritmisch vernuft inhoudt, 'Cellular Phone' van landgenoten Dopplereffekt of 'Raduim' van Acid Jesus (Alter Ego's eigen vorige leven) schiet deze mixcd toch ook regelmatig mooi de hoogte in.

'The Kings of Elektro' heeft zijn doel bereikt: zowel erg hip uit de hoek komen alsook een mooie presentatie geven van elektromuziek. Dit is een uiterst smaakvolle, ruimdenkende compilatie van een genre dat duidelijk zijn eindpunt nog niet bereikt heeft.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.