Urban latino is een trend. Tegelijkertijd is de term even wazig als de ochtendmist boven de Zeelandpolders. De parameters 'Zuid-Amerikaans', 'straatleven' en 'hiphop' geven een beetje de richting aan waarin deze brede vlag wappert. Toch blijkt de stijl even uitgebreid dan de term 'pop' en zijn vooral sensualiteit en energie als kenmerkende elementen te vernoemen. Dat blijkt ook uit deze Rough Guide verzamelaar, die vooral de groten in het genre even in de Westerse kijker zet.

'Tropische muziek' wordt gemakkelijkheidhalve wel eens gezegd tegen de verzameling van ondermeer reggaeton, salsa, cumbia, merengue en bossa nova die uit Caraïbische of Zuid-Amerikaanse oorden stamt. De samenstellers van deze plaat verbranden zich niet aan naamgeving. Dat is ook helemaal niet de bedoeling want Rough Guide is natuurlijk een gekend reisgidsmerk dat ondermeer via deze muzikale weg promotie beoogt te maken voor tropische landen. Opzet van 'The Rough Guide to Urban Latino' is even in te gaan op de sociale en politieke achtergrond van elk van de vijftien aanwezige artiesten om het geheel te kaderen. Dat is geen slechte zaak, want snel afratelende, Spaanse raps zijn niet voor iedereen even gemakkelijk te volgen. Zoals verwacht is de meest gestelde boodschap echter die van maatschappelijke verdrukking en verschopping en bevat ze een (woeste) schreeuw om aandacht. Zo is de boodschap van opener 'No Mas' niet mis te verstaan: "No mass violencia / no mass manipulacion / no mass maleducacion / no mass miseria / ... no mass corrultos policias". Die inhoud steekt echter fel af tegen de muziek zelf. Bij de eerste luisterbeurt is het al meteen duidelijk dat er veel geld in de Latijns-Amerikaanse muzieksector gestoken wordt. Hoewel Rough Trade niet ingaat op de toppers, maar wel op de 'randen van mainstream', bewijst een erg rijk, uitgedokterde klank en een geraffineerde productie dat het hier niet zomaar om een collectie liedjes gaat. Conga's klinken heerlijk diep en blazers ontzettend vurig in de partyska van het septet Doctor Krapula die met feestelijk gezongen refreinen en politiefluitjes meteen naar de dansbenen kruipt. Opvolger Actitud Mariá Marta doet het dan weer op een droge, hippe raggabeat die door de frontvrouwen gretig aangevuld wordt (een Guinness Book vermelding voor snelst ratelende vrouwenrap zou hier niet misplaatst zijn). Verder kenmerken de meeste bijdragen zich door een verslavende melodie of zanglijnen die zelfs voor Spaanse analfabeten verstaanbaar en meezingbaar zijn. Arakatuba (feat. Liliana Chachian) maakt met een vlakke viermaatsbeat en rommelende percussie zelfs een heuse clubtrack die eveneens met de nodige digitale details opgesmukt is. In al die moderne gekte steekt de bijdrage van Ska Cubano plots fel af. In een heuse jaren '50 stijl wordt dit skanummer met swingende salsatrompetjes aangevuld en door enkele achtergrondkreten in stemming gebracht. Op die manier bewandelt de cd inderdaad erg uiteenlopende paden. Helaas dooft na een tijdje het vuur wat uit en zorgt een spanningloze salsa van Charanga Cakewalk of een typisch r&b nummer als 'Amor a Prima Vista' voor een stevige demper op de feestvreugde.

'The Rough Guide to Urban Latino' is te beschouwen als een gids, een kennismakingsmiddel. In zijn diversiteit bewandelt de cd erg uiteenlopende muziek in plaats en tijd die in de verste verte wat gemeenschappelijke wortels vertoont. Aangevuld met een heus cd-rom gedeelte vol reisinformatie biedt het geheel een mooie bloemlezing die alvast doet uitzien naar een tropische festivalzomer.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.