Het Saddleworth district, een prachtige streek in Yorkshire, is begin juni het decor van de Whit Friday Contest, de beroemdste marswedstrijd voor brassbands. Al meer dan honderd jaar heeft dit gebeuren jaarlijks plaats, oorspronkelijk in Uppermill maar tegenwoordig in enkele stadjes en dorpen, een constante die enkel tijdens beide Wereldoorlogen werd onderbroken. Het is ook zowat de grootste gratis liveshow ter wereld: er treden meer dan 120 bands aan, waarvan 75 alleen al in Delph waar de opnames zijn gemaakt. Wie de film 'Brassed Off' heeft gezien, herinnert zich misschien de scène waarin flugel Gloria (de hoofdrol, gespeeld door Tara Fitzgerald) haar wedstrijddebuut maakt. De samenstellers van deze cd blijven bescheiden en trouw aan het oorspronkelijke doel om dit evenement uit te brengen: de mensen tevreden te stellen die opnames wilden van dit gebeuren. Aangezien de bands zowel marcheren als staand spelen en het om live-opnames gaat, zijn schoonheidsfoutjes en bijgeluiden, vooral vanuit het publiek, gewoon onvermijdelijk.

Marsen, oorspronkelijk bedoeld om tijdens militaire parades of feestelijkheden al stappend te spelen, hebben in de blaasmuziek een beetje het statuut van bluessongs bij rock en jazz: velen kijken erop neer maar tegelijk moet iedereen toegeven dat ze ondanks hun eenvoud vaak prachtig zijn. Dat deze marswedstrijd jaarlijks bands als Black Dyke, YBS en Foden's onder zijn trouwe gasten telt (én in de courante bezetting), is een facet dat sommige van de betere muzikanten in ons land maar niet kunnen of willen vatten.

Om niet teveel in herhaling te vallen, hebben de samenstellers zich voor de editie 2005 niet alleen laten leiden door de mooiste versies maar hebben ze ook enkele minder vaak gespeelde marsen geselecteerd als 'The Knight's Templar', gespeeld door Black Dyke. Op deze contest werden tevens twee nieuwe marsen voorgesteld, waaronder 'The Mouthpiece' van Darrol Barry dat helaas onder wat onnauwkeurigheden gebukt gaat. Prachtige marsen krijgen we van Kirkby Colliery ('The Standard Of St. George'), Harrogate Band ('Arabian'), Sellers International Youth Band ('Castell Coch'), Besses o'th' Barn ('ORC') en Foden's Richardson, dat met 'The President' voor de tweede keer op rij verdiend won, al was winst voor negenvoudig Europees brassbandkampioen YBS met 'Mephistopheles' zeker even terecht geweest. Laatstgenoemden moesten uiteindelijk met een vijfde plaats tevreden zijn.

Dat deze cd enkel marsen bevat, maakt hem ongeschikt om in één keer te beluisteren, al is het merendeel van de zestien nummers bijzonder mooi. Bovendien mag de bedoeling van deze release, zoals in de inleiding verteld, niet uit het oog worden verloren.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.